Znano, zakaj policista v Šmarjeti nista streljala nazaj

Poškodovan policijski avtomobil (vir: PU Novo mesto)

Policija je danes razkrila nove podrobnosti streljanja na policista pred slabim tednom dni v Šmarjeti, česar je osumljen 62-letnik. Pri tem je razkrila tudi, zakaj policista nista streljala nazaj. “Ni bilo časa, prav tako ne pravega zaklona,” je v izjavi za medije povedal vodje sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto Matjaž Štern.

 

Povedal je, da je policija v hišni preiskavi, ki jo je na podlagi sodne odredbe opravila pri 62-letniku, našla več kosov orožja in večjo količino streliva. Gre za štiri kose dolgocevnega nelegalnega orožja in večjo količino različnega streliva, med drugim za avtomatsko puško ruski špagin, za katero domnevajo, da je 62-letnik streljal na policista. Gre sicer za zelo močno vojaško orožje.

62-letnika policija pred tem dogodkom še ni obravnavala, prav tako ni bil kršitelj cestno-prometnih predpisov. Njegov kazenski list je prazen, je povedal Štern.

Policija je predstavila tudi druge podrobnosti dogajanja v Šmarjeti pred slabim tednom dni. Kot je povedal, sta policistka in policist izvajala nadzor prometa, pri tem ustavila tudi 62-letnika. Ker je preizkus alkoholiziranosti pri njem potrdil prisotnost alkohola, sta mu prepovedala nadaljnjo vožnjo. 62-letnik je nato sam poskrbel za prevoz domov.

Policista sta kmalu zatem končala z nadzorom prometa, se usedla v službeno vozilo in se nameravala odpeljati, ko je za njuno vozilo pripeljal 62-letnik, iz zadnjega dela vzel dolgocevno avtomatsko orožje in iz neposredne bližine začel streljati na policijsko vozilo. “Le prisebnosti policistov se gre zahvaliti, da sta v vzvratnem ogledalu opazila dogajanje in se sunkovito, sklonjena odpeljala s kraja,” je povedal Štern.

62-letnik se je po streljanju odpeljal domov, kjer si je skušal s strelom iz revolverja v glavo soditi sam. Težko poškodovanega so ga doma našli policisti. Odpeljan je bil v bolnišnico, kjer je še vedno v kritičnem stanju.

Na kraju streljanja v Šmarjeti so po besedah Šterna našli 22 tulcev, od česar je 20 nabojev zadelo policijsko vozilo, ki je močno poškodovano.

Tako lažje ranjena policistka kot policist, ki jo je odnesel brez poškodb, sta trenutno še v bolniškem staležu.

A. V.