Pasti pri uporabi treh zdravil za hujšanje

(vir: arhiv)

Evropska agencija za zdravila (Ema) preverja tri razširjena zdravila za hujšanje, potem ko so se pojavila poročila o domnevnih samomorilnih mislih in samopoškodbah pri uporabnikih, je včeraj sporočila agencija.

Gre za semaglutida Ozempic in Wegovy ter liraglutid Saxenda, ki se sicer prvenstveno uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni.

Kljub temu so ti t. i. agonisti receptorjev GLP-1 postali priljubljeni kot zdravila za hujšanje, pri čemer zdravniki opozarjajo na morebitne stranske učinke in pomanjkljivosti. Njihov pregled je sprožila islandska agencija za zdravila, ki je prejela poročila o samomorilnih mislih in samopoškodbah pri uporabnikih, je sporočila Ema.

Ob tem je navedla, da so doslej pridobili 150 poročil o možnih primerih, a opozorila, da še ni jasno, ali so ti primeri povezani z zdravili samimi ali z osnovnimi boleznimi njihovih uporabnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Saxenda in Wegovy sta v EU odobreni kot zdravili za uravnavanje telesne teže, medtem ko se Ozempic uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, brez dovoljenja pa tudi za izgubo telesne teže, je še pojasnila Ema.

Zdravstveni strokovnjaki so nedavno izrazili zaskrbljenost, potem ko je Ozempic postal fenomen na družbenih omrežjih kot “čudežno zdravilo” za hitro hujšanje. Danska družba Novo Nordisk, ki proizvaja Wegovy in Ozempic, je maja poročala o 39-odstotnem povečanju dobička v prvem četrtletju, ki naj bi ga spodbudila prodaja zdravil za hujšanje, navaja STA.

A. L.