Znanih več podrobnosti o sinočnjem terorističnem napadu na Dunaju

20-letni terorist (vir: Kronen Zeitung)

Za včerajšnjim terorističnim napadom v središču Dunaja je stal 20-letni Kujtim Fejzulai z avstrijskim in severnomakedonskim potnim listom, simpatizer skrajne skupine Islamska država. Napadalec albanskih korenin, ki ga je ustrelila policija, se je rodil na Dunaju, kjer je tudi odraščal, njegova starša pa prihajata iz kraja Čelopek blizu Tetova v Severni Makedoniji.

25. aprila 2019 je bil obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskusil odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružil borcem IS. Prestregli so ga v Turčiji in ga vrnili nazaj v Avstrijo. Decembra lani so ga predčasno izpustili iz zapora.

Po informacijah tabloida Kronen Zeitung je 20-letnik pred terorističnim napadom na Dunaju prisegel zvestobo novemu vodji skrajne islamistične skupine Islamska država Abuju Ibrahimu al Hašemiju al Kurašiju. Napadalec Kujtim Fejzulai je bil ob napadu oborožen z avtomatsko puško, pištolo in mačeto. Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu.

Policija je že ponoči preiskala njegovo stanovanje, poleg tega pa je do zdaj izvedla že več obsežnih racij v njegovem okolju. Preiskali so 15 stanovanj in pridržali več ljudi.

Dopoldne so policisti v Linzu izsledili še enega osumljenca in ga aretirali. Po neuradnih informacijah gre še za enega radikalnega islamista.

Ker avstrijska policija še išče morebitne sostorilce, ki so pomagali napadalcu, je Nemčija okrepila nadzor na meji z Avstrijo. Več pregledov na meji z Avstrijo sta uvedli tudi Češka in Slovaška.

Avstrijska vlada je po napadu razglasila tridnevno žalovanje.

(vir: Daily Mail Online, Twitter)

M. D.