Na Hrvaškem veljajo strožji ukrepi

Mejni prehod Metlika (foto: policija.si)

Za zajezitev širjenja novega koronavirusa je Hrvaška s 1. decembrom, to je s torkom, uvedla strožje ukrepe, ki veljajo tudi za prebivalce Slovenije

Borut Jakopin z notranjega ministrstva je na včerajšnji novinarski konferenci povedal:

Vstop na Hrvaško je možen samo z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur. Kdor ima možnost osamitve (izolacije), lahko na Hrvaško vstopi brez testa in se testira na Hrvaškem.

Izjeme za vstop na Hrvaško brez testa:

  • delavci v ključnih dejavnostih,
  • obmejni in napoteni delavci,
  • sezonski delavci (vračanje v roku 12 ur),
  • učenci, dijaki, študentje in stažisti v dnevnem izobraževanju (vračanje v roku 12 ur),
  • vozniki v mednarodnem prometu.

Vstop na Hrvaško brez negativnega PCR testa je možen tudi za tranzit, ki je opravljen v manj kot 12 urah. Vstopajo lahko tudi pacienti zaradi neodložljivih zdravstvenih razlogov.

Kot je pojasnil Jakopin, po informacijah, ki jih imajo, prvi dan po uveljavitvi ukrepov ni bilo posebnih težav, pri vstopu na Hrvaško sta bila zavrnjena dva slovenska državljana.

Stanje okužb se tako kot povsod v Evropi povečuje, po zadnjih podatkih so na Hrvaškem v 24 urah opravili 10.077 testov in potrdili 3539 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil kar 35,11-odstoten. Umrlo je 55 bolnikov s covidom-19.

Na Hrvaškem je bilo včeraj 22.610 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 2408 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 252 ljudi, je objavil nacionalni štab civilne zaščite.

M. D.