Znane podrobnosti množičnega pretepa na Festivalu cvička

Festival cvička (Vir: Zavod Novo mesto, arhiv)

Policijska uprava Novo mesto je razkrila več podrobnosti množičnega pretepa, do katerega je prišlo konec tedna na Festivalu cvička v Novem mestu. Pravzaprav je do večjega pretepa prišlo trikrat. Neuradno naj bi pretep povzročili Romi.

 

Novomeški policisti so bili o množičnem pretepu na prireditvenem prostoru na Glavnem trgu v Novem mestu obveščeni v petek nekaj pred polnočjo. Na kraj je bilo napotenih več patrulj, ki so vzpostavile javni red in mir. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih naj bi prišlo do spora in pretepa oseb, ki se med seboj poznajo. Med prepirom naj bi eden od udeležencev spora drugega zabodel v roko. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišnico, prav tako so v bolnišnico odpeljali še dva druga udeleženca pretepa. Še en moški naj bi bil lažje poškodovan, vendar je pred prihodom policistov kraj zapustil.

Našli in zasegli so tudi nož, enemu izmed kršiteljev iz naselja Poganška ulica pa so zasegli hladno orožje bokser.

Le nekaj ur pozneje, v soboto zjutraj ob 1.15, so policisti ponovno prejeli več klicev, ker naj bi na prireditvenem prostoru znova prišlo do pretepa, varnostniki pa niso mogli obvladati kršiteljev. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so 27-letnega kršitelja iz naselja Prapreška Pot izsledili in vzpostavili javni red in mir. Ker ni upošteval ukazov, so zoper njega uporabili prisilna sredstva in ga obvladali. Zbrali so obvestila in ugotovili, da je moški, ki je bil pod vplivom alkohola, žalil obiskovalce, v njih metal steklenice, jih spodbujal k pretepu, med postopkom pa je žalil tudi policiste.

Dobre tri ure pozneje, ob 5. uri zjutraj, so policisti znova prejeli obvestilo, da naj bi na prireditvenem prostoru več oseb nadlegovalo strežno osebje, med sabo so se prerivali, vpili in niso upoštevali navodil varnostnikov. Osebe so pred prihodom policistov pobegnile s kraja, zato policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem identitete kršiteljev.

A. V.