Poglejte izjavo, ki razburja (video)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je konec tedna upravičeno izzvala razburjenje velikega dela javnosti, ko je v izjavi za TV Slovenija napovedala, da si bo v prihodnje zavzemala za svetovno-nazorsko enostransko ustavno sodišče. S tem je po mnenju mnogih dokončno pokazala, da so ji škornji, ki ji jih je zapustil predhodnik Borut Pahor, nekaj številk preveliki.

 

“Polarizacija ustavnega sodišča ni prinesla nič dobrega, zato se bom sama maksimalno potrudila, da z novimi imenovanji oz. predlogi kaj takšnega ne bo več ponovilo,” je v izjavi za TV Slovenija izjavila Pirc Musarjeva. Z drugimi besedami, napovedala je, da bo pri podajanju prihodnjih predlogov za imenovanje ustavnih sodnikov stremela k temu, da bo ustavno sodišče svetovno-nazorsko čim bolj usklajeno oz. da bo na ustavnem sodišču vladalo neke vrste enoumje. Glede na to, da Pirc Musarjeva prihaja iz levega političnega pola, je sklepati, da bo to levo enoumje.

Oglejte si posnetek.

S tem je po mnenju mnogih dokončno pokazala, da so ji škornji, ki ji jih je zapustil predhodnik Pahor, nekaj številk preveliki. Njegovo načelo pri podajanju predlogov za ustavne sodnike je namreč bilo, da je ustavno sodišče čim bolj svetovno-nazorsko različno, kar pomeni, da se v njem čim bolj krešejo mnenja, oblikujejo različni pravni pogledi, s tem pa se omogoči iskanje čim boljših in čim bolj optimalnih pravnih rešitev, primernih za vse.

Pirc Musarjeva bo lahko sicer kandidate za ustavne sodnike predlagala že čez dve oz. tri leta. Leta 2025 namreč poteče mandat ustavnima sodnikoma Marku Šorliju in Špelci Mežnar, naslednje leto pa Mateju Acettu, Klemnu Jakliču in Rajku Knezu.

A. V.