Zloraba moči in uporaba nasilja pri gradnji kanala C0

Zoran Janković gradnjo kanalizacijskega voda preko ljubljanskega vodonosnika gradi tudi na silo - tudi s pretepanjem lastnikov zemljišč. Na fotografijoiJankovićev skrivnostni varnostnik (vir: arhiv)

Na zahtevo poslanske skupine SDS bo danes ob 14. uri potekala nujna skupna seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo in Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor z obravnavo naslednje točke:

 Ukrepanje za zaščito pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika in zloraba moči ter uporaba nasilja pri tem.

Obravnava te točke je nujna, ker številni občani Mestne občine Ljubljana (MOL) nasprotujejo izgradnji kanala C0, saj ta ogroža pitno vodo, poleg tega, po navedbah lastnikov zemljišč, MOL nima ustreznih dovoljenj za gradnjo na njihovih zemljiščih. 

V imenu predlagatelja nujne seje bo nastopila Anja Bah Žibert, ki se med drugim sprašuje, ali se uresničuje napoved predsednika vlade Roberta Goloba, da nas mora biti strah ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in so za uresničitev ciljev privilegiranih dovoljena vsa sredstva, vključno z nasiljem nad tistimi, ki branijo svojo lastnino in se borijo za čisto pitno vodo.

Namreč, skoraj ne mine teden, da ne bi v medijih zasledili novice, da želi ljubljanski župan tudi z uporabo nasilja urediti gradnjo kanalizacijskega sistema na območju ljubljanskega vodonosnika. Pri tem pa gre za nevarno početje, saj mnogi opozarjajo, da gradnja poteka skozi vodovarstveno območje. Poleg tega se nad lastniki zemljišč, ki se s to gradnjo župana ne strinjajo, dogaja nasilje. 

V zvezi z nasilnim ravnanjem policije nad državljankami in državljani velja spomniti tudi na izjavo predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič, ki je junija lani na izredni seji DZ dejala: “Obljubljam, gospod Golob, da se bom prva oglasila, če boste poslali policijo nad protestnike z vodnim topom, solzivcem, s pendreki ali kakorkoli drugače.” Ob tem pa poudarila, da je pravica do protesta ustavna pravica in da nihče ne bo razganjal protestnikov.

V poslanski skupini SDS predlagajo, da odbora zaradi vsega navedenega med drugim vlado in Policijo pozoveta, da v postopkih, ki so povezani z gradnjo kanala C0 preveri pravilnost postopanja Policije glede uporabe prisilnih sredstev, Ministrstvo za notranje zadeve in Policijo pa, da v roku enega meseca pripravita podrobno poročilo o delovanju varnostnih služb, ki so sodelovale pri aktivnostih, povezanih z gradnjo kanala C0, predvsem nasilno ravnanje posameznikov do lastnikov zemljišč.

Poleg tega še predlagajo, da odbora pozoveta Vlado RS in Ministrstvo za naravne vire, da v okviru svojih pristojnosti sprejmeta vse ukrepe, s katerimi bo do pridobitve vse zahtevane dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadržana gradnja kanalizacijskega kanala C0 na spornem kraku.

Pretepeni lastnik zemljišča je pristal v kliničnem centru. (Foto: zajem zaslona)
Dela pri gradnjo kanalizacijskega kanala čez vodonosnik za Ljubljano potekajo, kljub temu, da ljubljanska občina za gradnjo kanala C0 ni okoljevarstvenega soglasja.

A. L.