Zloraba funkcije in položaja ministrice za digitalno preobrazbo v zasebne namene

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je kupila 13.000 računalnikov, ki so očitno povsem neuporabni. (vir: arhiv)

Nekateri mediji so v začetku julija poročali o tem, kako naj bi Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo, zlorabila svoj položaj in funkcijo ministrice ter se udeležila 14. letnega srečanja v organizaciji Svetovnega gospodarskega foruma v kraju Tianjin na Kitajskem. 

Celotne stroške potovanja naj bi plačalo ministrstvo oziroma davkoplačevalci.

Izkazalo pa se je, da je Emilija Stojmenova Duh, ki je na volitvah kandidirala na listi SD, ko ni bila izvoljena pa je nemudoma prestopila v Golobovo Gibanje Svobode, kjer je v zahvalo postala ministrica, odšla na zasebno potovanje. Svetovni gospodarski forum je namreč zasebna družba, sicer z zvenečim imenom.

Iz vabila je tudi razvidno, da je šlo za forum, ki nima nobene povezave z vsebino delovnega področja ministrstva in delovnim področjem ministrice za digitalno preobrazbo. Omenjeno srečanje tudi ni povezano z delom slovenske vlade, šlo naj bi za osebno mreženje ministrice. Po poročanju medijev naj bi si Stojmenova Duh vabilo uredila kar sama.

Zanimivo pri tem je tudi, kako pri nas nekdo odstopi zaradi sendviča (primer nekdanjega poslanca Darija Krajčiča), drug nadaljuje kariero nemoteno, čeprav je zgleden primer nerazumnega ravnanja v zasebne namene. Prav tako velja spomniti na razvpito vprašanje, koliko rezin pršuta in kozarcev si je nekdanja ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec privoščila brezplačno. Osrednji mediji so jo zaradi tega dnevno “pribijali” na križ, dokler ni odstopila. Zdaj molčijo, aktualna koalicija Roberta Goloba pa uporablja dvojna merila.

Zastavljajo se tudi številna vprašanja, in sicer: kakšni so razlogi za udeležbo na omenjenem srečanju, v čigavem imenu in na čigav račun se je ministrica udeležila omenjenega srečanja, kakšna stališča naj bi pri tem zastopala, ali je o tem srečanju vlada sprejela kakšno izhodišče in delegacijo, kdo jo je prijavil na omenjeno srečanje v Tianjin, ki po vsebini predstavlja zasebno mreženje, in zakaj smo njeno potovanje plačali slovenski davkoplačevalci? 

Emilija Stojmenova Duh na vprašanja nekaterih medijev ne odgovarja, zanimivo pa je, da o tem molčijo tudi mediji, ki so naklonjeni Golobovi vladi. Bo pa ministrica na to morala nedvomno odgovoriti na skupni seji dveh parlamentarnih odborov: za pravosodje ter za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Zahtevo za sklic nujne seje je vložila Poslanska skupina SDS.

M. D.