petek, 21 junija, 2024
Doma Slovenija Zdravniki: “Seznami neodgovornosti večnega politika Kebra”

Zdravniki: “Seznami neodgovornosti večnega politika Kebra”

Dvanajst slovenskih zdravnikov se je podpisalo pod pismom, v katerem so kritični do politikantskih nastopov nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra, ki je nastopil tudi v televizijski oddaji Tarča, prejšnji četrtek, kjer so obravnavali zdravstveno oskrbo v Domovih za starejše občane (DSO). Zdravniki so svoje pismo naslovili: “Seznami neodgovornosti večnega politika Kebra”. Zapisali so:

Dušan Keber je s pritlehnim senzacionalizmom in zlorabo zdravniškega znanja očrnil ugled stroke in trud zaposlenih v DSO, načel njihovo moralo ter v javnosti zasejal neupravičen dvom v strokovno oskrbo oskrbovancev DSO.

Zato pozivamo vso slovensko javnost, naj ne naseda “strokovnjakom”, ki so osebno pomembno pripomogli, da se je slovensko zdravstvo znašlo v slabem stanju z nedopustnimi čakalnimi vrstami, begom zdravstvenega osebja, s klientelizmom in z nemotenim bogatenjem nekaterih na račun javno zbranega denarja za zdravstvo.

Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira sredstev. Manipulira z ukrepi za obvladovanje epidemije in z žrtvami epidemije. S točno določenim političnim namenom si izmišljuje “sezname smrti” in seje dvom v pravilnost ukrepov in strokovnost zdravstvenih delavcev, v prvi vrsti tistih, ki skrbijo za starostnike.

Posebej bode v oči dejstvo, da se v oddajo Tarča dne 4. 6. 2020 na nacionalni televiziji vabi osebo, ki danes sploh nima licence za zdravljenje bolnikov in lahko brez odgovornosti širi neresnice v javnosti.

Slovenija potrebuje nov način razmišljanja, iz katerega se bo razvilo sodobno javno zdravstvo, kakršnega poznajo v razvitih državah Zahodne Evrope, kjer so empatija, socialna odgovornost, človekovo dostojanstvo, svoboda in solidarnost visoke družbene prioritete.

Poslovimo se od spolitiziranega zdravstva, namišljenih strokovnjakov, in njegovih apologetov – čas je za sodobno javno zdravstvo, kjer bo vsak bolnik imel pravico do svobodne izbire zdravnika ter kakovostne in pravočasne zdravstvene oskrbe.

Beltram Matej
Brecelj Erik
Kalan Gorazd
Kališnik Matija
Krkovič Matija
Mrevlje Blaž
Muževič Igor
Noč Marko
Vesel Samo
Vodiškar Janez
Vranič Andrej
Zevnik Krištof

(vir: tukaj)

Četrtkova tv-oddaja Tarča: (od leve) zdravnik Igor Muževič, Dušan Keber, Erika Žnidaršič ter ministra Tomaž Gantar in Janez Cigler Kralj. (vir: Ministrstvo za zdravje, Twitter)

C. R.