Interpelacija kot znak maščevanja gospodarskemu ministru padla v vodo

Okoli polnoči so bili znani rezultati glasovanja v državnem zboru, kjer so včeraj več kot 12 ur razpravljali o vsebini interpelacije zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Interpelacija, ki bi pomenila razrešitev ministra, ni bila izglasovana, proti njej je glasovalo 51 poslancev, 37 iz vrst opozicije pa so glasovali za.

Interpelacija, ki so jo v znak maščevanja proti stranki SMC in Počivalšku, ker po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade niso pristali na nove volitve ter njihovo igro, so vložili v opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB.

Ta je bila pripravljena kot slab šolski spis, v času dolgotrajne in na trenutke tudi komične razprave pa se je razkrilo veliko stvari. Med drugim tudi to, da je bilo Počivalšku v tem času tudi nezakonito prisluškovano. Na to je opozorila poslanka Monika Gregorčič (SMC), ki je dejala:

“Bistvo celotne interpelacije je laž, politični konstrukt in vzorčen primer pritlehnega politikantstva. Predlagatelji namreč računate, da če laž ne vem kolikokrat ponovite, da ji bodo ljudje sčasoma verjeli. Prepričana sem, da resnica prej ali slej pride na dan. Cilj te interpelacije je prozoren, torej rušenje vlade, zato se sredstev ne izbira. Uporabljeno je bilo celo nezakonito prisluškovanje ministru. Prav neverjetno. Te zadeve niti v SD nihče ne problematizira.”

Predsednik vlade Janez Janša, ki je Počivalška (tako kot celotna vlada) podprl, pa je med drugim povedal: “Osnovnošolsko branje interpelacije zoper ministra Počivalška napisane z veliko muko kot prosti spis, razgalja vso intelektualno in moralno bedo leve politike, ki je zaradi neukrepanja kriva za večino smrti zaradi koronavirusa . Če ne bi imeli monopola sebi naklonjenih medijev (MSM), bi skopneli v nekaj tednih.”

Dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policijske uprave Novo mesto in zdajšnji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, pa je večurno razpravo na Twitterju sklenil z zapisom: “Predstavljeno je bilo veliko informacij in izrečenih veliko negativnih trditev glede dela Zdravka Počivalška in Vlade RS, vendar glede na izredno situacijo epidemije niso prepričljive.”

Zdravko Počivalšek je po koncu stvari komentiral tako: V dvorani Državnega zbora sem bil cel dan. Trudil sem se, odgovarjal na očitke, ki so se ponavljali. Opozicija pa ves čas z enimi in istimi neresnicami. Kot hrčki, ki gonijo svoje kolo v nedogled.”

Minister je v razpravi med drugim tudi poudaril: “Kdor misli, da bomo zaradi žvižgačev bolj poštena in čistunska država, se moti bolj, kot si misli.”

Pri tem je nakazal na žvižgača in skesanca Ivana Galeta, zaposlenega v Zavodu RS za blagovne rezerve. Čeprav ta zatrjuje, da nima političnih namenov, pa dogodki kažejo nasprotno.

Spletni portal pozareport.si je včeraj tudi razkril, da je pri pripravi afere Maske imel prste vmes tudi Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča RS. Po teh navedbah se naj bi v aprilu, še pred lansiranjem afere v javnost, v prostorih Zavoda za blagovne rezerve srečala Ivan Gale in Vesel. Sestanek naj bi bil prikrit, saj uradne evidence zavoda Veselovega obiska ne razkrivajo, o tem sestanku tudi ne obstaja noben zapisnik. Vesel pa včeraj za nekatere medije tega obiska ni želel komentirati, očitno ne potrditi in tudi ne zanikati.

Tomaž Vesel pa naj bi bila oseba, ki ga globoka država pripravlja kot “novi obraz” za prihodnje volitve. Vesel je sicer dober znanec ljubljanskega župana Zorana Jankovića, prijatelj nekdanjega župana občine Šentrupert Ruperta Goleta in prijatelj smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka, ki ima v lasti številne radijske postaje in druge medije, tudi na Dolenjskem.

Nadalje se pri tem postavlja tudi vprašanje nepristranskosti dela Računskega sodišča, ki po sklepu vlade opravlja revizijo poslovanja Zavoda RS za blagovne rezerve, kjer je bil Ivan Gale eden vodilnih v času različnih nabav, podpisoval je tudi pogodbe in anekse za medicinsko zaščitno opremo, za nekatere od teh tudi ni imel potrebnih pooblastil.

Dodajmo, da je bilo v razpravi tudi razkrito, da je Slovenija za medicinsko zaščitno opremo v času epidemije, kjer je nova vlada dobila povsem prazna skladišča, namenila 62 milijonov evrov.

Spomnimo, da sta Marjan Šarec in vršilka dolžnosti predsedujoče stranki SD Tanja Fajon v zadnjem skupnem pogovoru z opozicijo na TV Slovenija zatrjevala, da je država za to opremo plačala 200 milijonov evrov. Nista govorila resnice, tako kot ni bila resnicoljubna niti Alenka Bratušek (SAB), ki je temu pritrjevala.

Tako so bile včeraj v državnem zboru prazne klopi poslancev LMŠ, ki so bili prvopodpisani pod interpelacijo zoper ministra Počivalška.
Glasovanje o interpelaciji pred 24. uro.

J. M.