Zapleti na maturi, rešena maturitetna pola za matematiko

(vir: pixabay.com)

Med dijaki je v zadnjih dneh zaokrožila rešena maturitetna pola za matematiko, kar je v javnosti povzročilo veliko razburjenja, predvsem pa ugibanj, ali je pola med dijake prišla še pred pisanjem izpita iz matematike in ali je bila z njo kršena maturitetna tajnost.

Nekaj odgovorov na to vprašanje je včeraj za medije podal direktor Državnega izpitnega centra, zadolženega za izvedbo mature, Darko Zupanc.

Zupanc je povedal je, da je iz kode na poli razvidno, da gre za polo, ki so jo v ponedeljek, torej dva dni po izpitu iz matematike, dobili učitelji na šolah in pa ocenjevalci maturitetnih pol. Kopija pole je po njegovih besedah tako v javnost lahko prišla le preko učitelja, ki jo je tudi rešil.

Na Državnem izpitnem centru za zdaj ne vedo, kateri učitelj jo je dal v javnost, zadevo zato preiskujejo tudi s pomočjo policije, po besedah Zupanca pa obstaja možnost, da v javnost ni bila dana namerno. Učitelj bi lahko namreč z njo komu ponazoril, kako jo je treba rešiti, ta pa bi jo lahko nato spravil v javnost.

Po zagotovilih direktorja Državnega izpitnega centra Zupanca v tem primeru ni bila kršena tajnost mature, saj je pola v javnost prišla dva dni potem, ko so dijaki že pisali izpit iz matematike. Slednje je po besedah Zupanca sicer tudi najpomembneje, navaja spletni portal Moje Posavje.

C. R.