Dolenjske Toplice: Občina turistično takso znižala za polovico

Dolenjske Toplice

Topliški svetniki so na včerajšnji seji turistično takso znižali za polovico, iz 2,50 evra na 1,25 evra, in tako potrdili predlog županstva, da glavni gospodarski panogi v občini pomagajo tudi na takšen način.

Občina želi tako pomagati turizmu Dolenjskih Toplic, znižanje turistične takse bo veljalo do konca leta. Spodbuditi želijo tudi lokalni turizem in ga konkurenčno okrepili.

Pri turističnem obisku do konca leta v občini, katere 70 odstotkov gospodarstva je povezano s turizmom, stavijo tudi na državno pomoč v obliki turističnih bonov.

Po navedbah župana Franca Vovka na današnji novinarski konferenci je občina iz naslova turističnih taks v letu 2018 prejela 96.000 evrov, v letu 2019 pa nekaj več kot 110.000 evrov.

Med letošnjo epidemijo so prejeli približno 20.000 evrov manj turističnih taks, zaradi zdajšnje polovične pocenitve pa se bo v občinsko blagajno letos steklo 30.000 evrov manj denarja.

Občina Dolenjske Toplice ob sicer neokrnjeni naravi omogoča termalno kopanje in zdravljenje, pohodništvo, kolesarjenje, ježo, tenis, panoramske polete, jadralno padalstvo, lov, ribolov in med drugim tudi šport na vodi.

Med kulturnimi in turističnimi znamenitostmi je Vovk opozoril tudi na urejeno arheološko pot Cvinger, muzej na prostem Baza 20, na številna grobišča v Kočevskem rogu, Hudičev turn v Soteski in tamkajšnji ogledni depo starodobnih avtomobilov, muzej Kočevarjev staroselcev, številne cerkvene stavbe, čebelarski dom v Podstenicah, na polharski dom in podobno.

C. R.