Zdaj je dokončno, lastnik Ekosistemov izigral vse po vrsti

Požar na območju podjetja Ekosistemi v Zalogu, 21. julija 2017. Na pogorišču je ostalo 8700 ton odpadkov. Zdaj bo na tem mestu zgrajena sodobna proizvodna hala. Odpadki in Ekosistemi so preteklost.

Po požaru na območju podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu oz. v občini Straža, ki je bil 20. julija 2017, so odpadki s pogorišča končno odstranjeni, domačini si lahko oddahnejo. Odstranil pa jih ni vrli lastnik Tomislav Kovačič, kot je obljubljal, temveč je to naročil Inšpektorat RS za okolje in prostor, dela je izvedlo podjetje Kostak iz Krškega, plačali pa davkoplačevalci.

Odpeljali so kar 8700 ton odpadkov, pri tem spomnimo, da je bilo sprva rečeno, da je teh okoli 7500 ton, po nekaterih navedbah celo le 6000 ton. Celoten strošek prevzema, prevoza in obdelave odpadkov pa je bil 1,8 milijona evrov.

Plačali bomo davkoplačevalci, saj se je Kovačič s pravnimi posli prodaje podjetja enemu od manjših podjetij v Zagrebu, Linuxu tehno, in kasnejšim stečajem izognil obveznostim in odgovornostim. Spomnimo tudi, da je Kovačič obljubljal tudi poravnavo vseh ostalih stroškov in škode, nato pa vse izigral. Podjetje Ekosistem je registrirano v Celju, Kovačič pa je doma iz okolice Slovenskih Konjic.

Ekosistemi so bili po prenosu na majhno zagrebško podjetje brez direktorja, podjetje so sredi leta 2019 poskušali poslati v likvidacijo, nato pa je 27. januarja 2020 Okrožno sodišče v Celju objavilo sklep o stečaju, za stečajnega upravitelja so določili samostojnega podjetnika Milorada Vidovića iz Ljubljane.

Ekosistemi so pravočasno prenesli celotno premoženje, podjetje je brez vrednosti. Na vse to smo na našem portalu redno opozarjali, vendar se v vladi Marjana Šarca za to niso zmenili. Kovačiču oz. t. i. malemu jankoviću, kot ga nekateri imenujejo, pa so dopuščali, da je počel karkoli si je zamislil.

Inšpektorat RS za okolje je namreč šele 19. junija 2020, v času nove vlade, Policiji poslal naznanitev suma storitve kaznivega dejanja povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanje in kaznivega dejanja oškodovanja upnikov Ekosistemi. Naznanilo so poslali policijskima uprava Celje in Novo mesto.

Bilančni podatki ob uvedbi stečaja:

Vir: Ajpes, https://www.ajpes.si/jolp/podjetje.asp?maticna=1882805000

 

 

Sklep o uvedbi stečaja z dne 27. januarja 2020:

Vir: Ajpes

J. M.