Zbirno o dogajanjih v povezavi z novim koronavirusom

(vir: pixabay.com)

V Sloveniji so v torek ob 3391 testih potrdili rekordne 203 okužbe z novim koronavirusom, od tega nove v občinah Trebnje, Kočevje in Šentjernej ( vir ), umrla je ena oseba s covidom-19. Delež pozitivnih testov je bil 5,99 odstotka, v državi je 1736 aktivnih primerov okužb.

Med novimi okužbami jih je 16 med zdravstvenimi delavci, ena med zaposlenimi v domovih starejših in dve med oskrbovanci. Na novo je okužba potrjena v domu starejših občanov v Ribnici. Vlada je medtem potrdila peti protikoronski sveženj , snuje pa tudi načrt nadaljnjih ukrepov.

V bolnišnicah je bilo včeraj 86 obolelih s covidom-19, 16 jih je potrebovalo intenzivno nego, od tega jih je bilo 9 na ventilatorju. Skupno so okužbo doslej potrdili pri 5690 osebah, umrlo pa je 150 oseb s covidom-19, navaja Sledilnik za covid-19.

Najvišji delež trenutno okuženih imajo v občinah Črna na Koroškem (1,219 odstotka), Log-Dragomer (0,547 odstotka) in Pivka (0,405 odstotka).

V Črni na Koroškem je eno največjih trenutnih žarišč okužb v državi v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna. Tam so do torka okužbo potrdili skupno pri 45 uporabnikih in 15 zaposlenih.

V bolnišnicah večinoma ugotavljajo, da njihovi zaposleni okužbe prinesejo od doma.

V največji slovenski bolnišnici, Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, so v septembru zabeležili 21 okužb, zadnjo danes. Vse okužbe zaposlenih v UKC so bile praviloma posledica socialnih druženj brez vzdrževanja ustrezne razdalje. Na delovnih mestih ob stiku z bolniki ni prišlo do prenosa okužb na zaposlene in na bolnike.

Ob prehodu meja ali zaradi stikov v domačem okolju je bilo 37 zaposlenim UKC Ljubljana odrejena karantena.

Podobno so danes pojasnili tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer je trenutno okužba z novim koronavirusom potrjena pri štirih zaposlenih. Vsi štirje zaposleni so se okužili v domačem okolju in so imeli zadnje stike s sodelavci in bolniki pred tednom dni ali več. V bolnišnici je v karanteni osem zaposlenih.

Tudi v UKC Maribor, kjer so minuli konec tedna zabeležili dodatne štiri okužbe z novim koronavirusom pri zaposlenih in še štiri pri bolnikih, so v torek pojasnili, da so se zaposleni okužili izven bolnišnice. Zaradi tega je dodatno 19 zaposlenih v karanteni.

Novo rekordno število potrjenih okužb kaže slabšo epidemiološko sliko kot podatki preteklih dni, je na novinarski konferenci opozoril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Državljane je pozval k doslednemu spoštovanju epidemioloških ukrepov.

Vlada je medtem določila nove izjeme, ki jima ob vstopu v Slovenijo ne bo odrejena desetdnevna karantena. Gre za osebe, ki prehajajo mejo iz družinskih razlogov in se vračajo v 72 urah, ter mlajše od 14 let, ki mejo prehajajo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test na okužbo s koronavirusom. Veljati bo začelo z objavo v Uradnem listu RS.

Nova okužba je potrjena tudi pri zaposlenemu na RTV Slovenija in v poslanski skupini Levica v državnem zboru, kjer je v karanteni več oseb.

Vlada je na podlagi priporočil strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje razpravljala tudi o načrtu ukrepov za ukrepanje v povezavi z drugim valom epidemije. Načrt je sprejela, javnosti pa ga bodo predstavili v prihodnjih dneh.

Nošenje mask, ohranjanje ustrezne razdalje ter higiena rok in kašlja od nas zahtevajo minimalni napor, vendar po navedbah vodilnih epidemiologov v državi pomembno prispeva k varovanju našega zdravja in zdravja drugih.

Ti nas pozivajo, naj poskušamo socialno življenje, odhode v trgovine in trgovska središča ter obiske mest, kjer se zbira večje število ljudi, čim bolj omejiti.

Pristojni ponovno pozivajo tudi k uporabi aplikacije #Ostanizdrav za obveščanje stikov z okuženimi.

M. D.