Zavod: Za zaposlitev 33 migrantov ponujajo 150 tisoč evrov pomoči

Migranti (vir: Zavod RS za zaposlovanje)

Zavod za zaposlovanje je 1. oktobra objavil javno povabilo, namenjeno delodajalcem (podjetjem in ustanovam), za usposabljanje oseb z mednarodno zaščito (azilom).

Na voljo je okvirno 150.000 evrov, predvidena je vključitev okrog 33 brezposelnih azilantov. Denar je zagotovljen v državnem proračunu, kar pomeni, da gre iz davkoplačevalskih virov.

Za azilanta je tako na voljo okrog 4.545 evrov.

Povabilo velja za usposabljanje azilantov v letih 2018 in 2019. Azilanti morajo biti prijavljeni v evidencah brezposelnih na zavodu.

Usposabljanje traja 6 mesecev. Praviloma poteka polni delovni čas. En mentor lahko hkrati usposablja največ eno osebo oziroma dve osebi, če usposabljanje poteka na enakem ali podobnem delovnem mestu.

Zavod bo povrnil upravičene stroške za izvedeno usposabljanje, azilantom pa bo izplačan dodatek za aktivnost in za prevoz. Predvideni zneski izplačil niso objavljeni.

Povabilo: financne_spodbude/razpisi/

Dodajmo, da smo pred kratkim Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov spraševali, koliko azilantov je zaposlenih v Sloveniji in kako je potem s pokrivanjem njihovih stroškov bivanja in podobnega. Odgovorili so nam, da so to osebni podatki in nam odgovorov ne morejo posredovati.

Po nekaterih podatkih je nekaj azilantov zaposlenih v novomeškem Revozu, kjer pa podatkov o tem, koliko jih dnevno pripeljejo na delo iz azilnega doma, ne razkrivajo.

C. R.