“Zaupajmo stroki, da bodo lahko otroci še naprej obiskovali pouk v šolah”

Ministrica prof. dr. Simona Kustec. | Avtor Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Jutri, v sredo, 17. novembra, bodo učenci in dijaki začeli z obveznim samotestiranjem v šolah. Ob tem je resorna ministrica dr. Simona Kustec nagovorila vse, s prošnjo, da pomagamo in zaupamo zdravstveni in pedagoški stroki.

Poudarila je, da čas, ki ga živimo, ni prijazen. Korona virus je med nami ta trenutek prisoten bolj, kot kadarkoli do sedaj.

“Veliko, preko 40.000 vas je ta hip bolnih prav zaradi tega virusa, v bolnišnicah se zdravi več kot tisoč covid bolnikov. Več kot 200 z izjemno hudim potekom bolezni. Vsem vam želim dobrega okrevanja,” je v nagovoru poudarila ministrica.

“Naša naloga v šolskem prostoru ta trenutek je, da naredimo vse, kar lahko, da bodo naši otroci in njihovi učitelji navkljub vsemu lahko čimbolj običajno živeli dalje. Da bodo lahko hodili v šolo in bili zdravi.”

Prošnja za pomoč

Ministrica se je nato na vse obrnila z veliko prošnjo. “Prošnjo, da pomagate. Da zaupate stroki, da bodo lahko otroci, predvsem najmlajši med njimi, lahko še naprej obiskovali pouk v šolah. Ta trenutek je način, da šola ostane za zdravje varen prostor, da bo lahko še vedno odprta, poleg spoštovanja obveznega nošenja zaščitne maske ter ostalih priporočil epidemiološke stroke tudi obvezno samotestiranje vseh učenk in učencev,” je dejala.

Ob koncu je poudarila, da čas, v katerem živimo, zahteva od nas veliko razumevanja in strpnosti.

“Ni lahko, a vem, da bomo zmogli. Ker moramo. Ker vemo, zakaj. Hvala za vso vašo pomoč, da bodo šole še naprej lahko ostale varen prostor za šolanje.”

M. D.