Zapriseglo 36 novih policistov nadzornikov meje, od tega jih gre 13 na novomeško območje

Tako je zapriseglo 39 novih policistov nadzornikov državne meje. (vir: Policija)

Danes je pred generalno direktorico policijo mag. Tatjano Bobnar zaprisegla skupina 36 novih policistov nadzornikov državne meje, med njimi je sedem policistk, ki se bodo naslednjih dneh pridružili kolegom na terenu, ki že varujejo schengensko mejo.

Razporedili jih bodo po različnih enotah, in sicer jih gre 15 na PU Koper, 13 na PU Novo mesto (ki zajema tudi Posavje), 6 na PU Maribor, en na PU Kranj in en v Specializirano enoto za nadzor državne meje.

Program usposabljanja traja 6 mesecev. S Policije so sporočili tudi podatke, kako poteka izobraževanje kandidatov. Zapisali so, da kandidate najprej varnostno preverijo in preizkusijo, nato sledi 6-mesečno usposabljanje v Policijski akademiji v Tacnu.

Kandidati, ki izpolnjujejo vse pogoje, se uvrstijo v izbirni postopek, znotraj katerega je treba opraviti preizkus telesnih zmogljivosti, psihološki in zdravniški pregled, razgovor z izbirno komisijo in varnostno preverjanje. Z izbranimi kandidati se najprej sklene pogodba o zaposlitvi za določen čas (čas usposabljanja), nato se kandidati šest mesecev usposabljajo po programu za varovanje schengenske meje in varovanje objektov.

Trenutno je v izbirnem postopku še 18 kandidatov, policija pa bo z javnimi objavami še letos iskala dodatne kadre za delo na meji, so sporočili s Policije.

Poročali smo že , da slovenski policiji primanjkuje okoli 860 policistov, pri tem je trenutno vpoklicanih okoli 461 rezervnih policistov, ki to delo lahko opravljajo največ 30 dni. Policija je zato vladi predlagala, da se njihovo delo lahko podaljša na dlje časa, saj v prihodnje pričakujejo še večja varnostna tveganja kot doslej. Povedano drugače, če več nezakonitih prehodov državne meje.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo nekaj fotografij z današnje zaprisege:

Več podatkov in fotografij z današnje zaprisege je na voljo tukaj: zaprisega

C. R.