Zaposlenim v javnem sektorju nameravajo bistveno zvišati plače

pixabay.com

Vladna stran je na včerajšnji seji pogajalske skupine sindikatom javnega sektorja predlagala dvig vrednosti plačnih razredov v višini 4 odstotkov, višje plače naj bi bile izplačane že s septembrskimi plačami. Sindikati javnega sektorja sicer predlagajo dvig v višini 12 odstotkov.

Golobova vlada pa navaja, da bi bilo to zdaj 4 odstotke. Ob koncu leta, ko bodo znani podatki o inflaciji, pa naj bi se plače v javnem sektorju ponovno povečale.

Pri tem naj bi bilo 60 odstotkov letne inflacije prelito neposredno v plače (za toliko jih naj bi ponovno zvišala), preostalih 40 odstotkov stopnje inflacije pa bi namenila za odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju.

V praksi to pomeni, da bi se plače v javnem sektorju takoj povečale za 4 odstotke. Če bo letošnja inflacija 10-odstotna, bi nato plače vsem v javnem sektorju povečali še za 6 odstotkov, najnižje plačanim pa bi plače povečali še za dodatne 4 odstotke.

S tem vlada odstopa od obljube, da bo takoj uredila plačna razmerja v najnižjih plačnih razredih. Plače zaposlenih do približno 21. plačnega razreda so res nizke in pod minimalno plačo, vendar bi treba to urediti drugače. Tako so tudi obljubljali, ko so potrebovali volilne glasove, zdaj pa so pokazali, da tega očitno ne znajo, ne zmorejo ali ne želijo narediti in so šli po liniji najmanjšega odpora.

Hkrati dvig plač v javnem sektorju tudi pomeni, da se bodo zvišale cene oskrbnin v domovih za starejše, vrtcih in večini ostalih javnih storitev. Vlada nas s takšnimi parcialnimi rešitvami vodi v spiralno inflacijo in revščino.

M. D.