Ni šala: Ministrstvo objavilo javni razpis za spremljanje cen 15 živil

Irena Šinko in Robert Golob ob sporočilu o popisovanju cen, s katerim naj bi vlada nadzorovala draginjo in s tem inflacijo, za katerega so mnogi menili, da je šala. Danes vemo, da je velika blamaža, ki bo davkoplačevalce stala najmanj 58.000 evrov. Toliko pa bo tudi nekdo zaslužil. (vir: Zajem zaslona)

Če je kdo še nedavno menil, da se vlada šali, ko je Robert Golob med ukrepi proti draginji in podražitvam hrane navedel spremljanje cen 15 živil v različnih trgovinah in obveščanje državljanov o cenah, je zdaj lahko presenečen.

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi Irena Šinko iz Gibanja Svoboda, je včeraj objavilo javno naročilo za izbiro izvajalca, ki bo opravljal analize in nas o teh obveščal od septembra do 30. marca 2023 obveščal na vsakih 14 dni. (vir)

Razpis je odprt do 1. avgusta 2022, do 12. ure. Okvirna cena, kot je to običajno, v razpisu ni navedena.

Je pa ministrstvo objavilo dolg protokol, najprej sestanki in usklajevanja. Prvo spremljanje cen bo 12. septembra 2022, oblikovanje spletne strani do 15. septembra, za cene bomo prvič slišali 4 dni po prvem spremljanju, to je 16. septembra 2022 in nato na 14 dni.

Z objavljenimi podatki želijo potrošniku ponuditi koristno orodje in neposredno
preprečiti prekomerni prenos dviga maloprodajnih cen na potrošnika. Obveščali nas bodo o cenah in kakovosti oziroma poreklu, je navedeno v “projektni nalogi”, ki je del razpisa.

Rezultati analize pa bodo po njihovem zagotavljali večjo transparentnost maloprodajnih cen 15 izdelkov med trgovci v Sloveniji in v tujini.

Kaj bodo spremljali in o čem nas bodo obveščali?

O maloprodajnih cen 15 živil v slovenskih in tujih trgovinah. V Sloveniji bodo cene spremljali pri trgovcih: Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin.

V tujini bodo cene 15 živil v obdobju do marca 2023 spremljali 3-krat, in to pri trgovcih, ki so od meje s Slovenijo oddaljeni največ 50 km. Vlada predlaga trgovce:
– V Italiji: Conad Supermarket, Despar, COOP, (Lidl, Aldi)
– V Avstriji: Lidl, Hofer, Spar, (Bila)
– Na Hrvaškem: Konzum, Lidl, Plodine

– bodo pa te trgovce v tujini še dokončno uskladili z izbranim izvajalcem, ki za svoje delo lahko uporablja tudi podizvajalce (fizične in pravne osebe), je razvidno iz razpisa.

Gre seveda še za eno veliko neumnost Golobove vlade, ki jo bomo plačevali davkoplačevalci. V državi že imamo Zvezo potrošnikov Slovenije, ki spremlja cene in dogajanje na trgu, hkrati trgovci sami obveščajo potrošnike o cenah. In navsezadnje, ljudje v trgovinah kupujemo še kaj drugega, od tega, kar je navedeno spodaj.

Ministrstvo o razpisu javnosti ni obvestilo.

To pa so živila, za katera bo izbrani izvajalec proti plačilu iz državnega proračuna spremljal cene in nas o tem obveščal prek svoje na novo postavljene spletne strani.

Vir: Portal javnih naročil z dostopom do vseh podrobnejših podatkov, tudi do Projektne naloge.

A. L.