Kočevje: Lokacija pod Jasnico za preselitev dela Melaminove proizvodnje ni primerna

Vir: melamin.si

V kočevskem kemijskem podjetju Melamin se je 12. maja zgodila eksplozija s tragičnimi posledicami. Nato si je Komisija za nadzor sanacije po nesreči v začetku julija med drugim ogledala območje na meji med občinama Kočevje in Ribnica, ki se omenja kot eno od najprimernejših za preselitev dela uničene proizvodnje v Melaminu.

Ribniški poslanec Jože Tanko pa je zdaj razkril, da gre za lokacijo pod Jasnico, v bližini naselja Ložine, razlog za preselitev uničenega dela proizvodnje pa naj bi bil predvsem v tem, da je v bližini železniška proga.

Tanko zdaj navaja, da ta lokacija ni sprejemljiva, saj je preblizu naselij. Zato je vladi dal pobudo za drugo lokacijo, ki je bistveno bolj smiselna. Tanko je zapisal, da je država podjetju ponudila pomoč pri obnovi, kar je pohvalno.

Vendar pa Jože Tanko predlaga, da se podjetje, če bo sprejeta odločitev o preselitvi, preseli v bližino komunalne deponije občine Kočevje v bližini Mozlja. Hkrati predlaga, da se istočasno pristopi k izgradnji železniške povezave Kočevje – Črnomelj.

Tudi sicer, zaradi skladišča blagovnih rezerv naftnih derivatov v Ortneku, bi bila ta progovna povezava smiselna.

Vir: Pobuda 

K. R.