Zanimiv teden: KUL priznal poraz, v DeSUS o neznosnih pritiskih levice, skupen poziv k cepljenju

Napričakovano zalotena po tajnem srečanju pri Žabarju - Tanja Fajon in Ljubo Jasnič (vir: zajem zaslona, Bojan Požar, Twitter)

Začele so se parlamentarne in tudi sodne počitnice, zadnji delovni dnevi v iztekajočem se tednu so bili zelo zanimivi. Stranke v KUL so priznale, da v državnem zboru nimajo 46 glasov, da bi zrušili vlado, kar sicer poskušajo že od njenega začetka (marca lani), vodja stranke DeSUS je opozoril na strahovite pritiske, ki so jih s strani skrajne levice v parlamentu deležni poslanci DeSUS.

Politika pa se je poenotila v skupnem pozivu državljanom in državljankam k cepljenju proti covid-19.

KUL priznal poraz in klonil

Zelo skromen obisk stojnice Tanje Fajon v Novem mestu (vir: Twitter)

Na političnem parketu se je izkazalo, da je del opozicije (stranke, združene v KUL) še nadalje ali pa kar vedno bolj izredno šibak. Tokrat je vajeti poskušala vzeti v roke Tanja Fajon, predsedujoča stranki SD, dokončno pa se je potrdilo, da Fajonova stranke ne more popeljati v lepšo prihodnost. Kako šibka je v resnici, se je sicer v četrtek potrdilo tudi ob njenem obisku v Novem mestu, kjer se je zbrala le peščica članov. Fajonova pa tega obiska na svojem Twitter profilu sploh ni omenila.

V iztekajočem se tednu so v KUL (SD, LMŠ, Levica in SAB) poskušali ponovno zrušiti vlado, kar je sicer že stalnica v njihovem delovanju po 13. marcu 2020. Vendar pa so hitro tudi dokončno obupali. Tanja Fajon je dokončno priznala, da opozicija nima 46 glasov v parlamentu. Vendar pa to priznanje ni prišlo samo od sebe.

Neznosni pritiski na DeSUS

V preteklih dneh so namreč ponovno izvajali neznosne pritiske na poslance stranke DeSUS.

Tanja Fajon, ko je bila zalotena na tajnem sestanku z Jasničem, ko je pritiskala, da bi Jurša glasoval drugače kot se je odločil. (vir: Glas Trebnje)

Poleg ostalega se je Fajonova v petek, 16. julija, z Ljubom Jasničem, novim predsednikom stranke DeSUS, na tajnem srečanju dobila v znani ljubljanski gostilni pri Žabarju na Viču. Po razkritju sta novinarjem Planet TV dala nasprotujoči si izjavi, ker tega nista pričakovala in nista bila usklajena.

Kmalu zatem pa je Franc Jurša, vodja poslancev stranke DeSUS, v državnem zboru med drugim povedal:

“Moram povedati, da par dni osebno doživljam strašne pritiske na to, kako bom glasoval. Pritiski prihajajo iz vseh koncev. Enostavno jih je zelo težko prenašati. Postavljajo se nam kontrolorji glasovanja in seveda najbolj, kar me boli, da mi nekdo zatrjuje, da se ‘dilam’, da se odpelje v predal zakon, da se odpelje še globlje v predal drugi zakon in da potem bom glasoval za kandidata za ministra. Vse to je velika laž in zaradi tega bom glasoval za. In predlagam kolegom z opozicije, tudi z njimi sem že bil v koaliciji: V kolikor želijo, da bo Jurša kdaj glasoval tudi za dobre njihove predloge, da me pustijo na miru.”

Tako je Jurša povedal pred glasovanjem v državnem zboru o novem ministru, pristojnem za digitalno preobrazbo Marku Borisu Andrijaniču. Ta je bil nato izvoljen, dobil je potrebno večino.

Fajonova, ki je še pred tem napovedovala, da bodo v KUL ponovno poskusili s konstruktivno nezaupnico, je nato dokončno klonila. In se odpravila na dopust.

Poenoteni – v cepljenju

Zanimiv teden pa je zaznamoval še en dogodek. Poslanke in poslanci so državljanom poslali skupen poziv k cepljenju.

V pozivu, ki so ga v imenu vseh poslancev in podpisali vodje poslanskih skupin (SDS, LMŠ, SD, Levica, NSi, SMC, SAB, DeSUS, Nepovezani poslanci, SNS in manjšinska poslanca), so uvodoma zapisali, da se nam glede na napovedi bliža četrti val epidemije covid-19. Zato »skupaj pozivamo k cepljenju, saj je precepljenost prebivalstva v danem trenutku ključnega pomena za zdravje in normalno življenje«.

“Cepili smo se tudi poslanke in poslanci Državnega zbora RS,” so zapisali in dodali, da je na voljo dovolj različnih in učinkovitih cepiv.

O tem, da so se člani vlade že cepili proti covid-19, smo že poročali. Dodajmo pa, da so se cepili tudi vsi predsedniki strank, združenih v KUL (Šarec, Mesec, Bratuškova, Tanja Fajon pa je fotografijo po cepljenju s cepivom proizvajalca AstraZeneca vsa vesela in srečna objavila tudi na Twitterju.

J. M.