Radio Ognjišče: Ekskluzivni pogovor z zakoncema Janša

Družina Janša | (foto: arhiv družine Janša), vir: Radio Ognjišče

Radio Ognjišče je objavilo ekskluzivni pogovor z zakoncema Janša. Uvodoma sta Urška Bačovnik Janša in Janez Janša spregovorila o času pred 30 leti, o svojih spominih na junij 1991, nato pa o domovini, domoljubju in ljubezni do doma, o procesu osamosvajanja in zdajšnjemu času.

V zadnjem obdobju sta oba tudi zelo vpeta v delo za skupno dobro.

Urška Bačovnik Janša je med drugim dejala, da nam je epidemija nastavila ogledalo, v katerem smo lahko opazovali tudi sami sebe. “Prepričana sem, da nas je veliko naučila tako o naši dobrosrčnosti kot sebičnosti. Zagotovo pa je postavila ogledalo družbi, v kateri živimo. To obdobje je predstavljalo odlično priložnost, da svoje otoke naučimo strpnosti in solidarnosti do starejših, mlade pa medgeneracijskega sožitja in uvidevnosti.”

Janez Janša pa je povedal: “Za nami je težko leto. Z obilo potrpežljivosti, odrekanj in volje smo se prebijali skozenj. Spoznali smo, kako krhko je naše življenje in kako pomembna je v časih preizkušenj solidarnost med ljudmi in med narodi. Hvaležen sem zdravstvenemu osebju in vsem zaposlenim v kritični infrastrukturi, ki so nosili največje breme te krize. Hvaležen sem jim za vso energijo, napore, odrekanja in za to, da se niso vdali in so bili luč upanja za vse nas v tej težki preizkušnji …”

Na vprašanje, kakšne so njune želje za Slovenijo in njene prebivalce sta odgovorila: 

Urška: “Kot nekdo, ki večino svojega časa preživi med bolnimi in trpečimi v bolnišnici, si najbolj želim, da ostanemo zdravi, kot posamezniki in kot družba. Da dihamo s polnimi pljuči zdrave tridesetletnice, spoštujemo in sprejemamo drug drugega v različnosti, si pomagamo in uživamo v tem koščku sveta, ki je zagotovo raj na zemlji.”

Janez: “Slovenija lahko 30. obletnico obhaja z zavestjo, da smo se takrat odločili prav in da smo na pravi poti. Imamo težave in izzive, vendar jih bomo zmogli. Slišali in razumeli smo sporočilo Janeza Pavla II: »Korajža velja!«

Celoten zelo zanimiv intervju lahko preberete tukaj ognjisce.si

Družina Janša (vir: arhiv družine Janša)

M. D.