Zalog: Kako lahko okoljski ministrici še kaj zaupamo?

Zalog

V zadnjem času je večina zemljišč in nepremičnin podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži po nekih “zanimivih dogodkih” prešla v last podjetja CEP iz Celja, trgovca z odpadki in z registriranimi dejavnostmi, zelo podobnimi podjetju Ekosistemi. Tudi Ekosistemi imajo sedež v Celju, o povezavah med njimi in tudi z Ireno Majcen, ministrico za okolje (v odhajanju) iz vrst stranke DeSUS, pa smo tudi že poročali. Vsi skupaj izhajajo iz istih koncev.

Ekosistemi so širši Sloveniji znani po lanskem julijskem katastrofalnem požaru odpadkov v Zalogu, po katerem so sicer izgubili okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov, vendar se je to, kot se vedno znova potrjuje, zgodilo bolj zaradi pritiskov javnosti kot česar koli drugega. Vendar, podobno dovoljenje ima podjetje CEP, nekdanje Ekosistemove nepremičnine v Zalogu pa so tudi v njihovi lasti.

Zdaj pa so nekateri mediji poročali, da je podjetje CEP iz Celja na svoja zemljišča v Zalogu oziroma v prostore nekdanje opekarne pripeljalo in odložilo onesnaženo zemljo oziroma odpadke iz celjskega območja. In to navkljub temu, da je Občinski svet občine Straža sprejel spremembo Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), s katero se od 7. aprila 2018 prepoveduje obdelava odpadkov v Zalogu.

Gre za 50,7 kubičnega metra s svincem in tudi drugimi težkimi kovinami onesnažene nevarne odpadne zemlje. Po ugotovitvah je podjetje CEP Celje to zemljo 24. maja 2018 odpeljalo v Zalog. Ker pa CEP nima dovoljenja za skladiščenje nevarnih odpadkov, je 7. junija onesnaženo zemljo prepeljal v začasno skladišče nevarnih odpadkov podjetja Saubermacher v Kidričevem.

O tem je najprej poročal Večer, nato pa so to raziskali še v Delu. Njihov celjski dopisnik je razkril, da Urban Majcen, direktor podjetja CEP Celje, ni želel razkriti, kam so prepeljali teh 50,7 kubičnega metra zemlje, onesnažene predvsem s svincem in drugimi težkimi kovinami pretirano onesnažene zemlje celjskega vrtca. Nato je Delov dopisnik iskal dokumente in iz evidenčnih listov, ki jih je pridobil na Mestni občini Celje, pa tudi iz odgovora celjske občine ugotovil, da je CEP nevarni odpad 24. maja odpeljal na svoje parcele v Zalogu. V Delu so še zapisali, da če prevozov iz Celja ne bi preiskali novinarji, bi jih okoljska inšpekcija morda odkrila šele septembra, ko bi Mestni občini Celje potekel rok po odločbi inšpekcije za odstranitev odpadkov z lokacije stare Cinkarne.

Kako je bilo s tem, smo zato včeraj vprašali ministrstvo za okolje, zanimalo nas je, ali so bili z ravnanjem podjetja CEP seznanjeni in kako so ukrepali. Vprašali smo še, ali CEP v Zalogu zbira in predeluje tudi druge nevarne odpadke.

Navkljub javno že objavljenim in potrjenim podatkom o tem, da so bili nevarni odpadki 24. junija 2018 prepeljani v Zalog, pa so se na ministrstvu gladko zlagali. Zapisali so: “Na lokaciji v Zalogu pri Novem mestu teh odpadkov ni bilo.”

Dodali so še, da inšpektorat za okolje “na lokaciji v Zalogu izvaja nadzor in izvršuje odločbo v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi in požarom v letu 2017”. Vendar pa, kako jim glede na vse navedeno sploh še lahko kaj zaupamo?

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij, ki so nastale 20. julija 2017, ko je v podjetju Ekosistemi izbruhnil velik požar katastrofalnih razsežnosti. Iz fotografij je razvidno, kje se nahajajo zemljišča, ki so zdaj v lasti podjetja CEP, pa tudi, za kako okoljsko zelo občutljivo območje gre. Ne samo, da je to sredi njiv, poleg je tudi reka Krka.

A. L.