Zakaj nad Novim mestom zadnje dni toliko preletov policijskega helikopterja?

Policijski helikopter v zraku (vir: md)

V zadnjih tednih, posebej dnevih, je mogoče nad Novim mestom pogosto slišati in videti policijski helikopter. Policija za zdaj javnosti še ni podala informacije, kaj je v ozadju, neuradno pa so preleti povezani z romsko problematiko.

 

Kakšni so lahko učinki tovrstnih preletov sicer ni znano. V prvi vrsti verjetno služijo ustvarjanju vtisa, da policija nadzoruje položaj. Hkrati so verjetno tudi neke vrste sporočilo problematičnim Romom, da je policija aktivna.

Pred dnevi je sicer policija javno odgovorila na očitke, da premalo naredi za reševanje romske problematike na Dolenjskem. Med drugim je navedla, da je okrepila svojo navzočnost v romskih naseljih v Novem mestu in okolici. V zadnjem času namreč tam opažajo povečano število tatvin in primerov, ki motijo okoliške prebivalce, kot so glasno predvajanje glasbe in kurjenje v naravnem okolju. Ob tem so zapisali tudi, da pri urejanju problematike uporabljajo tudi helikopter.

V 11 občinah jugovzhodne Slovenije sicer te dni poteka zbiranje podpisov pod štiri spremembe zakonov, s katerimi želijo občine doseči spremembo zakonodaje, povezane z romsko problematiko. Za vložitev zakonov v državni zbor pod vsakega od štirih zakonov potrebujejo 5000 podpisov.

A. V.