Falcon ni dovolj, Golob še v najem poslovnega letala

Letalo Cesna, povsem po "okusu" Roberta Goloba (vir: Flycom Aviation, spletna stran)

Kabinet predsednika vlade je 22. maja objavil javno naročilo za najem poslovnega letala s posadko za obdobje 24 mesecev, z okvirno ceno 120.000 evrov. Dosegljivi morajo biti 24 ur dnevno. V pogodbi (zaenkrat je objavljen osnutek) pa je posebno poglavje namenjeno varstvu osebnih podatkov.

Da morajo pri letalskem prevozniku molčati (podatkov drugim ne smejo razkrivati) najbrž ni treba posebej poudarjati. Skrbnica pogodbe je Petra Škofic, vodja Golobovega kabineta.

Rok za prejem ponudb je bil le 7 dni, zelo kratek, do 29. maja, do 9. ure. Ponudbe so odpirali že isti dan ob 11. uri.

Nato pa so 7. junija na Portalu javnih naročil objavili odločitev o oddaji naročila. Na javni razpis sta se prijavili dve podjetji, in sicer JANEZ LET, storitve v letalstvu in varovanje, Ljubljana, in FLYCOM Aviation, družba za letalske in komunikacijske storitve, Velike Brusnic pri Novem mestu.

Urad Roberta Goloba ponujenih cen javno ni objavil, prav tako na Portalu javnih naročil ni objavljene pogodb, ki jih je urad ob takšni naglici najverjetneje že sklenil z izbranima podjetjema.

Iz razpisnih pogojev pa je razvidno, da mora imeti ponudnik v svoji floti vsaj eno letalo. V najemu letala s posadko pa so glede na posamezno naročilo urada lahko vključeni tudi pogostitev s hrano in pijačo med letom ter označitev in oprema letala z oznakami.

Nadalje mora imeti v lasti ali najemu vsaj eno letalo z naslednjimi tehničnimi karakteristikami:

  • kapaciteta potniškega prostora: najmanj 7 potnikov;
  • veččlanska posadka;
  • potniška kabina: kabina pod nadpritiskom;
  • dolet polno zasedenega letala: najmanj 1.700 km ali 900 Nm;
  • hitrost leta: nad 500 km/h ali 270 KTAS;
  • tipi operacij: VFR (vizualni pogoji letenja) in IFR (instrumentalni pogoji letenja), izvajanje operacij podnevi in ponoči, zmožnost letenja v znanih pogojih zaledenitve.

Podjetje JANEZ LET je (očitno) v lasti družine Cerar, Iz njihove spletne strani je razvidno, da imajo floto treh različnih letal znamke Cesna. Kabinet Roberta Goloba je pri podjetju kupil letalske vozovnice 20. julija lani in 13. marca letos, v skupni vrednosti 19.190 evrov.

Podjetje FLYCOM Aviation pa je v lasti Ivana Kralja in Filipa Rojsa. Ivan Kralj je eden najbogatejših Slovencev. Prve posle s Slovensko vojsko mu je uspelo pridobiti v času LDS s pomočjo takratnega poslanca Toneta Anderliča, stike ima tudi s poslovno-političnim omrežjem koncerna Iskra. Leta 2021 so mediji poročali, da je vidni podpornik levega političnega pola, ki se je spustil še na medijsko tržišče, kjer je mecen medijskega imperija v lasti Martina Odlazka.

Ivan Kralj, bolj znan kot kralj orožja, je bil lastnik podjetja Arex s sedežem v Šentjerneju, nato je podjetje prodal Čehom.

Kabinet Roberta Goloba je s Kraljem začel sodelovati že novembra 2022, skupno je podjetju Flycom Aviation novembra lani plačal dva računa za letalske vozovnice v skupni vrednosti 32.800 evrov. Podjetje Flycom Aviation na svoji spletni strani floto, v kateri so helikopterja (2x), Cesna (2x) in Pilatus. (Flycom Aviation)

Ko se je v javnosti izvedelo za razpis za najem letala za (domnevne) potrebe izključno predsednika vlade (za 7 oseb), so v kabinetu pojasnjevali, da bo Robert Golob letalo najel v primeru, če bo vladni Falcon na tehničnem pregledu, popravilu ali pa bo zaseden.

Viri: Uradni list RS – Portal javnih naročil in Ajpes

J. M.