Novo mesto: Slovesno odprli most čez reko Krko v Irči vasi

Z včerajšnje otvoritve mostu v Irči vasi (vir: MO NM, foto: Robert Kokol, Foto Asja)

Včeraj so v Irči vasi slovesno odprli 130 metrov dolg most čez Krko, namenjen pešcem in kolesarjem, ki povezuje dva pomembna mestna predela – eno največjih stanovanjskih sosesk Drsko z bršljinskim zaledjem in Češčo vasjo.

Novo pridobitev je zasnoval mednarodno priznani inženir in projektant mostov Marjan Pipenbaher.

Slednji je v nagovoru poudaril, da so lahko Novomeščani na objekt upravičeno ponosni. Marjan Pipenbaher je povedal, da je most velik inženirski dosežek, saj so na svetu le trije daljši na ta način zgrajeni mostovi.

Marjan Pipenbaher je med drugim zasnoval tudi znameniti most na Pelješac.

Nekaj fotoutrinkov z včerajšnje slovesnosti:

Foto: Robert Kokol – Foto Asja

Gradnja mostu je potekala od avgusta 2021, investicijo v vrednosti skoraj 2,8 milijona evrov pa sta v višini 876 tisoč evrov sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada, medtem ko je preostanek sredstev zagotovila Mestna občina Novo mesto.

Most z minimalnim posegom v naravo povezuje bregova reke Krke oziroma dva pomembna mestna predela – na enem bregu eno največjih stanovanjskih sosesk na Drski, na drugi strani pa razvijajoče se bršljinsko zaledje s Češčo vasjo in Podbreznikom, kjer stoji tudi Olimpijski center Novo mesto. Most se ob normalnem vodostaju dviguje približno 11 metrov nad gladino reke Krke in jo premosti v enem zamahu z uporabo tehnologije prednapete armirano-betonske konstrukcije, sestavljene iz 46 elementov, njegova arhitekturna zasnova pa je zato edinstvena v radiju 500 kilometrov.

M. D.