Zadnji teden mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev

Helikopter Slovenske vojske (vir: arhiv)

Od včeraj do četrtka, 15. oktobra, to je v zadnjem tednu mednarodnega tečaja kontrolorjev združenih ognjev, se slušatelji usposabljajo na območju Novega mesta, Gotenice in Kamniško-Savinjskih Alp.

Danes pa se mednarodno usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev ob podpori posadk letal Pilatus in helikopterjev Bell seli na širše območje Občine Črnomelj.

V Centru kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske se bo v petek, 16. oktobra, končal šesttedenski tečaj, ki se ga udeležujejo pripadniki oboroženih sil iz osmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske.

Usposabljanje bo navedene dni potekalo med 9. in 15. uro, območje usposabljanja določajo glede na trenutne vremenske razmere.

Usposabljanje podpirata 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9 M Hudournik in Letalska šola s helikopterji Bell-206 ter avstrijsko letalstvo s parom letal Pilatus PC-7.

Slovenska vojska po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču v Cerkljah ob Krki, letos izvaja že sedmi mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov Slovenske vojske in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov. Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, kjer slušatelji izvajajo naloge v zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih.

M. D.