Nov dnevni rekord v številu okuženih, vlada bo odločala o novih ukrepih

S sinočnjega sestanka, kjer so razpravljali o tretjem paketu ukrepov iz oranžne faze, o tem bodo odločali na današnji seji vlade. (vir: Twitter)

Vlada bo danes odločala o novih ukrepih za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Glede na število potrjenih okužb in hospitaliziranih bolnikov s covid-19 so izpolnjenji pogoji za izvajanje tretjega svežnja ukrepov iz vladnega načrta. 

Že sinoči so poročali, da je novih primerov okužb preko 500, RTV Slovenija pa je nato navedel, da je teh že več kot 600.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju objavil tudi fotografije s sestanka s strokovno skupino, kjer so razpravljali o tretjem paketu ukrepov iz oranžne faze, o čemer bodo odločali na današnji seji vlade. Janša je zapisal: Danes rekordno število okužb, a žal še premalo odgovornosti.”

V Sloveniji so sicer izpolnjeni vsi pogoji za sprejemanje ukrepov iz tretjega svežnja v skladu z načrtom ukrepanja za drugi val širitve novega koronavirusa, je sicer že v ponedeljek dejal vladni govorec za covid Jelko Kacin. Včeraj je potrdil, da je padel nov dnevni rekord v številu novo potrjenih okužb, danes zjutraj pa je objavil naslednji tvit:

Tretji sveženj med možnimi ukrepi predvideva karanteno posameznih občin oz. regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, pravilo ene stranke pri frizerjih in kozmetičarkah, prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah oz. regijah ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti. Pri tem ni nujno, da vlada sprejme vse naštete ukrepe.

Kacin včeraj po sestanku strokovne skupine še ni mogel povedati, če bodo sprejeti vsi ukrepi, predvideni za tretji sveženj oranžne faze. Na sestanku so se po njegovih besedah soočili z morebitnimi spremembami odlokov. Nekateri ministri, ki niso sodelovali na usklajevanju, pa so dobili naloge, do kdaj morajo pripraviti odloke.

Omenjeni ukrepi so sicer zadnji, ki jih ima vlada na voljo, preden bi prešli v rdečo fazo oz. razglasitev epidemije.

C. R.