Nadzor meje tudi z droni

Včeraj sta se na Šentilju srečala tudi notranja ministra obeh držav, Aleš Hojs in Karl Nehammer. (vir: Twitter)

Slovenska in avstrijska policija sta včeraj na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj izvedli vajo nadzora meje z droni. V sklopu dogodka sta se srečala tudi notranja ministra obeh držav, Aleš Hojs in Karl Nehammer. Izpostavila sta dobro sodelovanje med obema policijama, skupni boj zoper nezakonite migracije, govorila sta tudi o razmerah glede pandemije covida-19. 

Ministra sta poudarila, da sta 

  • rešila nekaj težav, povezanih s pretočnostjo mejnih prehodov,
  • zavzela sta se za intenzivnejše sodelovanje z Zahodnim Balkanom za preprečevanje nezakonitih migracij ter
  • izrazila upanje, da meje kljub COVID-19 ostanejo odprte.

Skupna vaja pa je pokazala, kaj je mogoče storiti z moderno tehnologijo pri nadzoru državne meje in v boju zoper organizirani kriminal.

Avstrija trenutno razpolaga s 40 droni in 90 piloti, ki z njimi upravljajo, Slovenija jih ima trenutno na razpolago 24, v teku je nabava še 50 dodatnih.

Ministra sta največ pozornosti namenila skupnemu boju zoper nezakonite migracije in pri tem podprla avstrijsko pobudo, da bi z notranjimi ministri Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine skušali najti rešitev za boljše varovanje zunanje meje Evropske unije.

Zavzela sta se za bolj intenzivno sodelovanje z regijo Zahodnega Balkana na področju preprečevanja nezakonitih migracij. “Precej časa sva namenila pobudi Avstrije, da se s kolegi ministri Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Srbije pogovorimo o tem, kako bolje zavarovati zunanjo mejo EU,” je dejal Hojs.

Dotaknila sta se tudi pakta o migracijah in azilu, pri čemer sta izrazila zaskrbljenost nad predlogom, da bi posamezne države članice prevzemale odgovornost pri vračanju, medtem ko ima EU na tem področju večjo pogajalsko moč v razmerju do tretjih držav in bi jih na ravni EU lahko učinkoviteje vračali.

Državi sta tudi zaveznici v boju proti organiziranemu kriminalu in tihotapljenju ljudi, saj nezakonite migracije ogrožajo varnost državljanov. Avstrijski notranji minister Nehammer je pri tem poudaril:

Pred nami so veliki izzivi, saj se v BiH in Srbiji nahaja 20.000 migrantov. Od turških provokacij EU je opaziti večji pritisk na naše meje, zato pričakujem, da bo sistem, ki smo ga danes preskusili, začel delovati prihodnje leto. Letos smo v naši državi odkrili že 250 tihotapcev migrantov.”

Spomnimo, Slovenija je letos prijela že 180 tihotapcev.

Aleš Hojs je po srečanju še povedal, da sta se z avstrijskim kolegom pogovarjala tudi o nadaljnjih aktivnostih obeh držav pri preprečevanju širjenja okužb z covidom-19, saj se razmere v Sloveniji dramatično slabšajo, dosti boljše pa ni niti v Avstriji.

Prehajanje meja bo po njegovem vendarle drugačno, kot je bilo spomladi, saj ne pričakuje, da bi znova prišlo do zaprtja meja. Z avstrijskim kolegom sta se zato dogovorila, da bosta tako tranzit kot tudi prehajanje državljanov obeh držav v primeru poslabšanja razmer še naprej potekala tekoče.

(vir: Twitter)

M. D.