Kočevje: Okužena učiteljica, dva otroka in dva zaposlena v enem izmed podjetij

Kočevje, mesto (vir: kraji.eu)

Zdravnica Polona Vidič Hudobivnik in direktorica Zdravstvenega doma Kočevje je že v ponedeljek zvečer sporočila, da so bile pri testiranju na novi koronavirus pozitivne tri osebe: dva otroka in ena odrasla oseba. Pri okužbah otrok gre za okužbo, povezano s predhodnimi.

Sinoči pa je poročala še o dveh pozitivnih testih, in sicer gre za sodelavce v istem podjetju, ki pa ni kočevsko. Del izvidov so še čakali.

Pri v ponedeljek potrjenih testih je šlo za dve okužbi v Osnovni šoli Zbora odposlancev in eno v vrtcu Kočevje (enoti Čebelica). V šoli sta okuženi učiteljica in učenka 5. razreda, v vrtcu pa otrok, v igralnici 5.

Ravnatelj Peter Pirc je včeraj nato zapisal, da vir okužbe pri učiteljici in učenki ni znan. Učiteljica je imele včeraj “rahle simptome, učenka pa ima te od nedelje”.

Zadnji kontakti okužene učiteljice z ostalimi je bil v petek, zato epidemiolog včeraj za razred, kjer je poučevala, ni predlagal karantene za otroke. Ocenil je, da je bilo tveganje za prenos okužbe zelo nizko. Učenci se bodo tako lahko v šolo vrnili jutri.

Za razred, kjer je okužena učenka, to je 5.c, pa je odrejena karantena v trajanju 9 dni od zadnjega stika, ki je bil v petek. Učenci razreda 5.c bodo tako delali na daljavo ta teden, v ponedeljek, 19. oktobra pa se bodo vrnili v šolo.

V vrtcu pa so zapisali, da je v skupini – igralnica številka 5, do okužbe prišlo pri enem izmed otrok. Starši skupine so prejeli karantenske odločbe; skupina bo v karanteni do vključno nedelje, 18. oktobra 2020. V ponedeljek 19. oktobra pa se bodo ponovno vrnili v vrtec.

“Naprošamo vse starše, ki imate svoje otroke v enoti Čebelica: opazujte svoje zdravstveno stanje in  stanje vaših otrok. V primeru nenavadnih znakov se ravnajte po navodilih NIJZ in/ali  pokličite svojega osebnega zdravnika ali pediatra vašega otroka,” so še dodali v vrtcu.

V Občini Kočevje je trenutno 9 aktivnih okužb, virus pa skoraj nenehno kroži med prebivalstvom. Doslej je bilo že 32 okuženih s covidom-19.

K. R.