Začasni nadzor na mejnih prehodih pesek v oči javnosti

Migranti v Sloveniji (vir: arhiv)

Vlada je z včerajšnjim dnem uvedla začasni nadzor na mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko. Na mejo pa ni poslala dodatnih policijskih okrepitev in vojakov, s čimer bi lahko dejansko povečala nadzor na meji. To je na primer naredila Italija, ki je na mejo s Slovenijo napotila dodatnih 350 policistov in vojakov, ki bodo pomagali lokalnim varnostnim silam.

Ilegalni migranti tako že ubirajo stare načine prehajanja državne meje, kar je že včeraj opozoril tudi nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak (vir). Da je temu res tako, priča tudi naslovna fotografija, posneta včeraj blizu Mokric.

Dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije, pa je na omrežju X zapisal: “Upam si trditi, da s tem ukrepom ne bo sanirana kompleksna migrantska kriza. V bistvu se s tem nadzorom motijo in otežujejo normalne dnevne zakonite migracije. Potrebno je krizno upravljanje po določbah 10.b člena Zakona o tujcih, k čemur pozivam ministrstvo za notranje zadeve in vlado.”

10.b člen Zakona o tujcih določa, da policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev za vstop, ne dovoli vstopa. Tistega pa, ki je že nezakonito vstopil in se na slovenskem ozemlju nahaja nezakoniti, pa se privede do državne meje in se ga napoti v državo, iz katere je nezakonito vstopil (Zakon o tujcih).

Pri Krnjaku migrantski center skoraj končan, dnevno po 500 migrantov

Ob tem na Hrvaškem, v Dugem Doli pri Krnjaku (kraju med Karlovcem in Veliko Kladušo) končujejo dela na vzpostavitvi migrantskega centra. Hrvaška tiskovna agencija Hina je pred dnevi poročala, da bo center prve migrante sprejel že konec oktobra, domačini pa na to območje ne morejo več dostopati. Trenutno je center že ograjen, v njem sta postavljena kontejnerja. V nekaj dneh bodo v center z avtobusi in kombiji začeli dovažati po 500 migrantov dnevno. (vir)

Od Krnjaka do slovenske južne meje, predvsem Kolpe, je le nekaj deset kilometrov razdalje, jasno je, da migranti ne bodo ostali na Krnjaku, pač pa bodo šli dalje v Slovenijo.

Nadzor na meji s Slovenijo je podaljšala tudi Avstrija. Slovenija je tako na poti v migrantski žep.

Policija je objavila, da je bilo v zadnjih 24 urah obravnavanih 134 oseb zaradi nezakonitega vstopa na meji z Republiko Hrvaško, in sicer 109 na območju PU Novo mesto, 22 na območju PU Koper, 3 na območju PU Maribor. To pa so tisti, ki so mejo prestopili mimo mejnih prehodov.

M. D.