Za pomoč Ukrajini zbrali več kot 6 milijard evrov

Predstavniki EU na donatorski konferenci za pomoč Ukrajini v Varšavi. (vir: Twitter)

Začel se je 72. dan vojne v Ukrajini, kjer so tudi to noč odmevala opozorila pred zračnimi napadi. Mariupol zaradi svojega strateškega položaja ostaja ena od ključnih tarč za Rusijo. Ruske sile so mesto skoraj v celoti zavzele, Ukrajina pa je Rusijo obtožila, da 9. maja v Mariupolu načrtuje vojaško parado.

Jeklarna Azovstal v Mariupolu je zadnja trdnjava ukrajinskega odpora v strateško pomembnem pristaniškem mestu Mariupol, za katero je ugotavljajo, da je postalo “srce” vojne.

Prizadevanja so osredotočena na obrambo ogromnega industrijskega kompleksa in upravljanje nadaljnjih evakuacij.

V jeklarni Azovstalu poleg ukrajinskih vojakov vztraja še okoli 200 civilistov, potem ko so jih okoli sto že umaknili na varno. Skupno so v zadnjih dneh iz Mariupola in njegove okolice evakuirali več kot 340 ljudi.

Donatorska konferenca za pomoč Ukrajini

Včeraj je v Varšavi potekala mednarodna donatorska konferenca za pomoč Ukrajini. Konferenco sta soorganizirali Poljska in Švedska, v sodelovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Donatorski konferenci se je pridružila tudi Organizacija združenih narodov. Zbranih je bilo več kot šest milijard evrov. Pomoč bo namenjena humanitarni podpori in ukrajinskemu gospodarstvu. Evropska komisija pa bo po besedah predsednice komisije Ursule von der Leyen zagotovila dodatnih 200 milijonov evrov za pomoč razseljenim osebam v Ukrajini.

V Varšavi je sodeloval tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša, ki je povedal:

“Občudujemo ukrajinski narod, ki kaže neverjeten pogum, brani svojo domovino in se hkrati bori za univerzalne vrednote: svobodo in demokracijo.”

– “Odgovor na vprašanje, kdaj bo vojna v Ukrajini prišla h koncu, se več ali manj skriva v vašem pogumu in v naši pomoči. To je kombinacija, ki bo zmagovita.”

“Ko opazujemo rusko agresijo na Ukrajino, spremljamo tudi najhujšo humanitarno krizo, hkrati pa smo polni občudovanja do ukrajinskega naroda, ki kaže neverjeten pogum, brani svojo domovino in se hkrati bori za univerzalne vrednote: svobodo in demokracijo.”

– “Ponosen sem, da je Evropska unija pokazala visoko stopnjo enotnosti v odzivu na rusko agresijo, prav tako pa tudi učinkovitost pri zagotavljanju pomoči. Veselimo se dneva v bližnji prihodnosti, ko bomo Ukrajino lahko pozdravili kot polnopravno članico EU.”

– “Pripravljamo tudi poseben zakon o Ukrajini, ki naj bi šel skozi parlamentarni postopek in s katerim bi se skrajšali postopki na način, da bo pomoč do Ukrajine lahko prišla pravočasno. Ostajamo solidarni z Ukrajino.”

– O pomoči Slovenije: “Odzvali smo se skladno z našo moralno zavezo. Poleg materialne, tehnične pomoči in vojaških donacij, smo donirali nekaj milijonov evrov različnim humanitarnim organizacijam, in danes te donacije povečujemo še za milijon evrov.”

Več o donatorski konferenci lahko preberete na povezavi: Donatorska konferenca 

Zemljevid z zadnjimi dogodki v Ukrajini:

Varšava, donatorska konferenca v pomoč Ukrajini.

A. L.