Za nepotrebno popisovanje cen že več kot 176 tisoč evrov

Vir: pixabay.com

Vlada je sredi septembra lani zagnala spletno stran, na kateri naj bi kupci izvedeli, kje je 20 osnovnih živil najcenejših. Zelo se jim je mudilo, podatki so imeli vrsto metodoloških nepravilnosti, poročali so o cenah, ki jih trgovci nenehno popravljajo, zato so bili podatki napačni. Pripravljavci strani so nato podatke in metodologijo popravljali, hkrati se je povečala tudi pogodbena cena za popis izdelkov v trgovinah.

Na podlagi teh popisov nas zdaj na vsakih 14 dni prepričujejo, da se cene osnovnih živil v Sloveniji znižujejo, zadnje znižanje naj bi bilo 5,11-odstotno (vir). Hkrati pa je vladni urad za makroekonomske analize in razvoj objavil podatek, da so se cene hrane v zadnjem letu povečale za 14,2 % (vir).

Takšen razkorak tudi kaže, kako zelo zgrešeno je popisovanje izdelkov in plačevanje za to enemu od zasebnih podjetij. Lani so nas prepričevali, da bo to trajalo kratek čas, vrednost del bo 47 tisoč evrov. Ta se je nato hitro povzpela na 58 tisoč evrov. Ministrstvo za kmetijstvo je za popis izbralo ljubljansko podjetje April 8 in z njim sklenilo pogodbo za spremljanje maloprodajnih cen prek spleta in v trgovinah Tuš, Spar, Mercator, Hofer, Lidl, Eurospin in Jager (pri tem zgolj prek spleta).

Sprva je bilo določeno, da bo podjetje April 8 cene spremljalo le do aprila 2023, nato je ministrstvo 21. aprila letos objavilo novo naročilo za čas maj/junij do decembra 2023. Vrednost tega razpisa je bila 74.926 evra (brez DDV).

Skupna vrednost celotnega razpisa pa se je povzpela na 139.000 evrov (brez DDV) ali 169.580 evrov z DDV.

Iz pogodbe je razvidno, da podjetje še vedno spremlja t. i. protiinflacijsko košarico in košarico 15 osnovnih skupin živil med trgovskimi podjetji. Zadnji račun naj bi April 8 izdal do 15. februarja 2024.

Podatki Erarja pa kažejo, da je ministrstvo podjetju April 8 doslej nakazalo že 176.387,60 evra.

Znesek vključuje DDV. Nakazil je bilo 10. Prvo je bilo 21. 12. 2022, zadnja tri v skupni vrednosti 27.206 evrov so bila 2. oktobra 2023. Do začetka leta 2024 je še nekaj časa, očitno bo vlada naročilo podaljšala ali pa bo sklenila vsaj še anekse k pogodbi.

Popisi cen za 15 osnovnih živil

V podjetju April 8 popisujejo cene za: pšenično belo moko, beli kruh in testenine, goveje in svinjske zrezke ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor.

Tako je bil zastavljen popis cen, s tem, da so testenine pozneje zamenjali “za polžke”:

Plačila, April 8 (vir: Erar)

A. L.