Za naše državljane zamaški in donacije, za migrante “ni zime”

Urad za oskrbo in integracijo migrantov denar nakazuje tudi vsaj eni od nevladnih organizacij. Glede na to, da so nekateri že priznali, da za migrante po nezakonitem prehodu v Slovenijo pripravijo pakete dobrodošlice (hrano), se lahko vprašamo, ali Urad z našim denarjem plačuje tudi to. (Ena od fotografij napolnjenih vreč s hrano je nastala na območju Ilirske Bistrice).

Za migrante in njihovo oskrbo nam vsako leto izpulijo vse več denarja. Sredstva se povečujejo, v letih 2020 in 2021 bodo za to namenili že 22,1 milijona evrov, v povprečju že blizu milijon evrov mesečno, je razvidno iz državnega proračuna, ki je v sprejemanju. Vse to bomo plačali davkoplačevalci, saj denarja iz EU za to ne načrtujejo.

Za primerjavo, 1,5-odstotno decembrsko povišanje pokojnin za približno 660 tisoč upokojencev bo pomenilo dodatnih 6,6 milijona evrov letno ali 10 evrov v povprečju na upokojenega državljana.

Boštjan Poklukar

To pomeni, da bodo za migrante in njihovo oskrbo namenili skoraj dvakratni znesek povišanja pokojnin. Primerjava porabe nadalje pokaže, da se bo znesek za oskrbo migrantov in njihov azil v letu 2020 povečal za okoli 30 odstotkov glede na leto 2019. V tem višji stroški policije in vojske, povezani z migracijami, niso všteti. Ti bodo še dodatno.

Za policijo pa je za naslednji dve leti še dodatno načrtovan rekorden znesek porabe, na kar je ponosen tudi Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve.

Za oskrbo migrantov je v Sloveniji zadolžen Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (v nadaljevanju Urad), ki so ga ustanovili še v času Cerarjeve vlade, leta 2017, spada pa neposredno pod kabinet vlade.

Letos kupili že tri osebna vozila, v teku naročilo naročilo za nakup obutve za migrante

Urad ima trenutno odprto javno naročilo za vzdrževanje in servisiranje 15 službenih vozil znamke Renault, Ford in Seat. Razvidno je, da so v letu 2018 kupili eno vozilo (renault megane karavan), v letu 2019 pa 3 vozila znamke Seat.

Že 8. oktobra pa so objavili javno naročilo za nakup in dobavo obutve za migrante. Rok za prijavo se je iztekel 18. oktobra, nadaljnje odločitve javno še niso objavljene. Podobno pred javnostjo skrivajo tudi odločitve po ostalih javnih razpisih v letošnjem letu, za kar imajo očitno tudi dovoljenje Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča RS. V nasprotnem bi to namreč moralo že zdavnaj ukrepati. Mimogrede, nekateri mediji objavljajo, da bo Marjan Šarec kmalu “zgodovina”, Vesel pa “novi obraz globoke države”. Povedano drugače. Šarca naj bi kmalu zamenjali z Veselom.

Športni copati do srednjega cenovnega razreda

Tako ob nezakonitem vstopu v Slovenijo odvržejo obuvala, da jim potem lahko kupimo nova.

Iz razpisne dokumentacije Urada je razvidno, da načrtujejo nakup športnih copate za odrasle in otroke, natikače za odrasle in otroke ter šolske copate za otroke. Okvirne vrednosti načrtovanega nakupa niso zapisali.

Podrobnejša specifikacija nadalje pokaže, da morajo biti športni copati za odrasle iz trpežnih materialov, primerni za nošenje v vseh letnih časih, različnih barv, do srednjega cenovnega razreda in v različnih velikostih. Natikači za odrasle morajo biti primerni za uporabo v vodi, imeti morajo trpežen gumijast podplat brez luknjic, različnih barv in v različnih velikostih.

Za migrante načrtujejo nakup 1300 parov športnih copat, 2500 parov natikačev in 150 šolskih copat, in sicer:

  • 1200 parov športnih copat za odrasle (velikost od 37 do 45)
  • 2400 parov natikačev za odrasle (velikost od 36 do 46)
  • 100 parov športnih copat za otroke (velikost od 37 do 45)
  • 100 parov natikačev za otroke (velikost od 23 do 35) in
  • 150 šolskih copat za otroke (velikost od 23 do 38)

Iz tega je tudi razvidno, koliko je med migranti in azilanti otrok. Peščica.

Vir: tukaj

Plačujemo prehrano, čiščenje, ljubljanski potniški promet, javne prevoze …

Iz pregleda plačil Urada, ki so objavljena na spletni strani Erar (ta je v domeni Komisije za preprečevanje korupcije), je razvidno, da se ta nenehno povečujejo. Denar za to pridobijo iz državnega proračuna, ki ga prek davkov polnimo državljani in podjetja. Iz posameznih plačil je tudi razvidno, da Urad migrantom plačuje, na primer, tudi prevoze z ljubljanskim mestnim prevozom (LPP), pa tudi avtobusne prevoze podjetju Nomago, če omenimo samo to. O prehrani, čiščenju in ostalem, kar jim nudijo na naš račun, pa smo tudi že veliko poročali.

Urad je doslej porabil že 11,1 milijona evrov.

Največji prejemniki plačil (vir: Erar – transakcije )

Iz proračunov za leti 2020 in 2021 je razvidno, da se bodo plačila samo še povečevala. Vse to gre tudi v kontekst decembra 2018 potrjene Marakeške deklaracije. Ob tem, ko za slovenske državljane zbiramo zamaške in doniramo za zdravljenje otrok, vladajoči iz vrst LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB, s podporo Levice, denar za tujce, ki praviloma nezakonito vstopajo v državo, razmetavajo z lopato.

J. M.