Za migrante naročajo 50 tisoč parov športnih čevljev

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov je v torek, 19. marca 2024, objavil Obvestilo o javnem naročilu za nakup 50 tisoč parov športnih čevljev za nezakonite migrante, 200 parov dežnih škornjev in 100 parov šolskih copat, hkrati so si zagotovili še rezervo za nepredvideno blago v višini 12.200 evrov.

Če upoštevamo ceno 20 evrov za ene športne čevlje, gre za naročilo v vrednosti okrog 1 milijona evrov.

Ocenjene vrednosti celotnega naročila v uradu niso navedli, ponudbe zbirajo do 23. aprila 2024, je pa razvidno, da bomo vse to plačali davkoplačevalci, prek davkov, ki jih vplačujemo v državni proračun ali pa nas bodo v Golobovi koaliciji (Svoboda, SD in Levica) za toliko dodatno zadolžili.

Iz specifikacije naročil je razvidno, da načrtujejo nakup 50 tisoč parov športnih čevljev, od tega 40 tisoč za odrasle in 10 tisoč otroških številk. Iz objavljenega vzorca pogodbe pa je razvidno, da je količina zelo prilagodljiva, šlo naj bi sicer za čas 24 mesecev, vendar pa več navedb v vzorcu nakazuje pričakovanje, da bo časovni okvir krajši, večja bo tudi količina kupljenega blaga.

Javna naročila v zadnjih petih dneh

Podatki na portalu e-naročanje za urad pokažejo, da je ta v času od 13. do 19. marca 2024 objavil štiri javna naročila, od tega so kar tri za novonastale razmere, to so za Najem kontejnerjev ter nakup postelj in vzmetnic (13. marca), Elektroinštalacije in gradbena dela (14. marca) in zdaj Nakup in dobava obutve (19. marca 2024).

Vse to pritrjuje navedbam Golobovega kabineta, da ne bodo umaknili sklepa vlade z 29. februarja, ko so pobalinsko in brez sodelovanja z domačini določili vzpostavitev dveh novih izpostav azilnega doma (na Obrežju in Središču ob Dravi). Takšnih azilnih domov bo v Sloveniji lahko še veliko. Na piki imajo več kot 20 lokacij.

Vir: Uradni list RS – Portal javnih naročil

Dodajmo, da tu ne gre več samo za “norega” predsednika vlade, kot ga imenujejo že številni, gre za celotno koalicijo in tudi predsednico države Natašo Pirc Musar, ki vsemu temu dogajanju držijo vrečo. Pirc Musarjeva je ob “izvolitvi” obljubljala, da “ne bo tiho”. Zdaj, ko jo bi državljani najbolj potrebovali, pa molči kot zalepljena.

M. D.