Za ljubitelje harmonike: V Dolenjskih Toplicah potekajo Harmonikarske igre

Priznani harmonikar Martin Težak.

V Kulturno kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah se danes začenja dvodnevno mednarodno združeno prvenstvo harmonikarjev, Harmonikarske igre.

Predsednik organizacijskega odbora Zavoda AO Martin Težak, uspešen ter zelo priljubljen belokranjski in slovenski harmonikar, je na predhodni novinarski konferenci povedal, da so si prireditelji Harmonikarske igre zamislili kot globalni bienalni festival. Zamisel so zanesenjaško začeli uresničevati pred tremi leti. Letos festival poteka v Dolenjskih Toplicah.

Predvidena časovnica Harmonikarskih iger za soboto in nedeljo:

Sobota: 7. julij 2018, potekalo bo pred KKC Dolenjske Toplice in Osnovno šolo Dolenjske Toplice

  • Ob 8.30 uri: Pričetek prvenstva in predkvalifikacij
  • Ob 14.30 uri: Nadaljevanje prvenstva (po vmesnem premoru za kosilo)
  • Ob 20. uri: Koncert nagrajencev in gostov, svečana podelitev nagrad in izbor finalistov (Koncert nagrajencev se odvija v KKC Dolenjske Toplice)

Nedelja, 8. julij 2018, na ploščadi pred KKC Dolenjske Toplice

  • Ob 10. uri: Prvenstvo (Predstavljajo se ansambli in orkestri
  • Ob 14. 30 uri: Finale prvenstva
  • Ob 20. uri: Zaključni koncert zmagovalcev in slovesna podelitev najvišjih nagrad prvenstva

Oba dneva se čez dan: Harmonike Beltuna, Zavod AO, Čevljarstvo Štajnar, Smart up, Servis harmonik Peter Galjot in drugi.

Kaj so harmonikarske igre? 
To so harmonikarska prvenstva, ki imajo svojevrsten koncept, edinstven sistem ocenjevanja, edinstven sistem uvrstitve prek kvalifikacij, edinstven sistem nagrajevanja in pripravljajo še edinstven sistem promocije z mednarodno harmonikarsko enciklopedijo. Poleg tega Harmonikarske igre gostijo tudi druge države in ne zgolj države, v kateri so nastale, torej v Sloveniji.

Na prvenstvu lahko sodelujejo harmonikarji, s katero koli vrsto harmonike, kar ne združuje nobeno prvenstvo na svetu. So najširše zastavljeno harmonikarsko prvenstvo v zgodovini, ki ima v naslednjih 6 letih namen vrstiti kvalifikacije na vseh kontinentih sveta. So inovativno zastavljeno prvenstvo, ki bo zaznamovalo 21. stoletje, navajajo prireditelji.

C. R.