četrtek, 20 junija, 2024
Doma Slovenija Za 0,37 evra dolga davčna izvršba, da se nato lahko norčujejo iz...

Za 0,37 evra dolga davčna izvršba, da se nato lahko norčujejo iz nas

(vir: pixabay.com)

“FURS-ovčki vam želimo lepe praznike. Bodite pridni in izpolnjujte svoje davčne obveznosti, ali pa…. … pridemo na dom.” Tako so nam včeraj sredi delovnega dne v videoposnetku, ki so ga objavili na Twitterju, sporočili zaposleni v Finančni upravi Republike Slovenije (Furs).

(Za ogled videa kliknite na sliko.)

Uvodoma naj pojasnimo, da noč čarovnic v Sloveniji ni niti praznik niti slovenski običaj. Tako v Sloveniji kot v drugih krščanskih evropskih državah pa 1. novembra obhajamo praznik Vsi sveti v spomin na naše pokojne.

Objava posnetka zaposlenih na Furs je sicer na družbenih omrežjih naletela na številne ogročene odzive, med drugim lahko preberemo tudi zapis, da je tako, “kadar mafija ugrabi državo” ali pa, “kakšen predsednik vlade, takšen Furs” in podobno.

Nekateri so tudi spomnili, da Fursovci pridejo na dom, “če pomagamo prijatelju prekrivati streho in to s policijo in čeladami, pralci denarja v ograjenih vilah in jahtah pa so na varnem”. Dodajmo. Zelo na varnem so tudi družina Janković in podobni razni “jankovići”, pa tudi kakšna Lidija se najde med njimi, o čemer smo poročali tukaj

Izvršba za 0,37 evra ali 37 centov dolga

Bistveno drugače je pri ostalih. Enega od primerov smo prejeli v uredništvu. Iz dokumenta je razvidno, da je Furs pri posamezniku začel z davčno izvršbo za dolg 0,37 evra. Za to so mu zaračunali stroške v višini 35 evrov. K temu je treba prišteti še bančne stroške.

0,37 evra ali 37 centov dolga državi, kar je lahko tudi znesek zamudnih obresti, za katere vsak ne more vedeti, bo posameznika stalo okoli 100 evrov.

Tudi to je tisto, kar državljani plačujemo, da se potem vsi skupaj v svojem delovnem času in ob visokih plačah lahko norčujejo iz nas. Gre pa tu kritika predvsem na račun vodilnih. Tako kot povsod je tudi na Fursu in v različnih vladnih službah veliko dobrih delavcev. Vodilni pa so tisti, ki odobrijo takšna početja, kot so videoposnetki z neumnimi čestitkami ali davčne izvršbe za 37 centov, na primer.

Vlada je nedavno zamenjala direktorja FURS, ki je po volji predvsem stranki LMŠ, ki jo vodi Marjan Šarec. Zato vse to lahko razumemo tudi kot norčevanje LMŠ-ja in Šarca iz državljanov.

C. R.