Obtožnica zoper Mavretičevo in partnerja vložena šele po treh mesecih

(vir: zajem zaslona)

Lidijo Mavretič, prvo vinsko kraljico, nekdanjo kandidatko stranke SD (takrat ZLSD) na evropskih volitvah, doma iz Vidošičev pri Metliki, so policisti skupaj z možem Markom Hranilovičem in še enim državljanom Pakistana pri tihotapljenju migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo, pri Sodražici ujeli 28. julija 2019. V vozilu so prevažali 7 Pakistancev. Mavretičevo naj bi zasačili še v avtomobilu, takoj zatem, ko je iz vozila izpustila migrante, Hranilovič in Pakistanec pa naj bi bila ujeta skupaj z njimi.

Mavretičevo in Hraniloviča so kmalu po prijetju in zaslišanju izpustili iz pripora, Pakistanec je, kot zdaj kaže, ostal v priporu.

Slovenske novice danes poročajo, da je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zoper vse tri »vložilo obtožnico po preiskavi«. Obtožnico so vložili prejšnji ponedeljek, 21. oktobra 2019, to je skoraj tri mesece po tem, ko so jih zasačili pri tihotapljenju migrantov.

Obtožnica še ni pravnomočna, do pravnomočnosti lahko preteče še precej časa in vprašanje je, kdaj (in če sploh) se bosta Mavretičeva in Hranilovič zagovarjala na sodišču.

Proces, če bo do njega sploh prišlo, bo potekal na ljubljanskem okrožnem sodišču, saj Lidija Mavretič in Marko Hranilovič že nekaj časa bivata v kraju Jezero pri Podpeči (Občina Brezovica pri Ljubljani), kjer je Lidija (letnica 1977) edina lastnica stanovanjske hiše, na kateri je od junija 2011 vpisana hipoteka Banke Intesa Sanpaolo v višini 198 tisoč evrov. Po podatkih Geodetske uprave RS je bila hiša, dvojček, v treh etažah zgrajena leta 2010.

Na domačem naslovu v Jezeru ima Mavretičeva registrirano tudi dejavnost Poslovno svetovanje, Lidija Mavretič, s. p. Kot sedež je naveden naslov v Ljubljani.

V letu 2018 je Mavretičeva prikazala vsega 4.219 evrov prihodkov, najvišji prihodki v zadnjih petih letih so bili sicer dobrih 11.000 evrov. Ob tem je znano, da se je prevažala s prestižnim mercedesom in izborno oblačila. Tudi pred tem se Mavretičeva ni ravno izkazala kot podjetnica. Med drugim je vodila tudi lokal v Bršljinu v Novem mestu, ki ga je poimenovala Marilyn Monroe.

Finančni podatki kažejo, da je bil bančni račun Mavretičeve kot samostojne podjetnice po letu 2021 blokiran kar 1661 dni. Tako je tudi v zadnjem obdobju, račun je spet v blokadi, kar pomeni, da ne poravnava svojih obveznosti. Na podlagi ostalih podatkov lahko sklepamo, da ne poravnava svojih davčnih obveznosti.

Kako ji je ob vsem tem uspelo pridobiti posojilo za nakup hiše in ohranjati t. i. visok življenjski stil, ne da bi na to kdo postal pozoren že pred tem, ko je igrala taksistko nezakonitim migrantom, pa je že drugo vprašanje. Ki kaže tudi na to, da smo v državi eni še vedno drugo- in drugi prvorazredni državljani. Kam je sodila Lidija Mavretič, naj presodi vsak sam.

Podatki o blokiranem bančnem računu Lidije Mavretič kot samostojne podjetnice v zadnjih treh letih kažejo, da je bil bančni račun blokiran 245 dni, blokiran je tudi od 24. oktobra 2019 dalje.

Blokade bančnega računa v vseh letih, račun je bil blokiran kar 1661 dni.

Poslovanje Lidije Mavretič kot samostojne podjetnice v zadnjih petih letih: Podatki kažejo, da je najvišje prihodke dosegla v letu 2016, ko je bilo teh 11.067 evrov, hkrati je poslovala z izgubo v višini 2.195 evrov.

Vir: Ajpes, Gvin.com, e-zemljiška knjiga, drugo.

C. R.