Z vlado v mrtvem teku tudi odpadki v Zalogu na mrtvi točki

Vse kaže, da bodo v Zalogu, Lokah in okoliških krajih tudi letos točili črno vodo, "obogateno" z izcedki s pogorišča, Krka pa bo še nadalje onesnažena in v tem delu neprimerna za kopanje.

Bodo v Zalogu in na območju Straže oziroma pogorišča Ekosistemov tudi letos točili z izcedki "obogateno" vodo? (vir: FB)

Minilo je več kot mesec dni, odkar je Inšpektorat za okolje in prostor, ki deluje pod okriljem ministrstva za okolje, objavil obvestilo, da naročila za prevzem, prevoz in obdelavo 7500 ton odpadkov z območja Ekosistemov v Zalogu pri Novem mestu ne bo oddalo. Nato se v nadaljnjih 30 dneh na tem področju ni nič premaknilo. Odpadki tako še vedno ostajajo na pogorišču po požaru, ki je bil 20. julija 2017 in kot kaže, bo tako še precej časa. V tem času pa prihaja tudi do iztekanja izcednih voda v zemljino in tudi v reko Krko.

Javno naročilo za prevzem in odvoz odpadkov je bilo objavljeno 10. oktobra 2018, prvo odločitev o oddaji naročila podjetju Kostak iz Krškega so objavili 25. februarja 2019, čez 14 dni pa so svojo odločitev spremenili in objavili, da naročila ne bodo oddali.

Vmes je prišlo tudi do zamenjave ministra za okolje, ki se v vladi Marjana Šarca menjajo kot po tekočem traku. Jureta Lebna, ki je moral odstopiti zaradi suma korupcije v povezavi z načrtovano izgradnjo 2. železniškega tira na relaciji Koper – Divača, je 27. marca tudi uradno zamenjal komik in nekdanji voditelj zmenkarij na nekdanji Paprika TV, Simon Zajc.

Slednji je bil že pred tem kot državni sekretar Lebnova desna roka, kar pomeni, da je bil z vsem seznanjen in zamenjava na pomembne odločitve ne bi smela vplivati.

Zajc se je pred potrditvijo v državnem zboru predstavil tudi na za to pristojnem odboru, nato še v parlamentu. Pri tem je Ekosistem omenil le enkrat, ko je dejal: “Pri Ekosistemih moramo, na žalost, ponoviti razpis, ker obe prijavi, ki sta prispeli, nista bili popolni. Še vedno drži in velja, da bo to odlagališče sanirala država, sredstva za to imamo rezervirana, vendar bo zdaj krajši zamik zaradi ponovitve tega razpisa.”

Vendar, razpisa še ni objavljenega. Vse doslej narejeno pa je bilo brezpredmetno in zgolj izguba časa in denarja. Vse to tudi pomeni, da se stvari v Zalogu, na območju pogorišča Ekosistemov, kmalu ne bodo premaknile.

Odpadki na območju podjetja Ekosistemi so zagoreli 20. julija 2017. Lastnik podjetja Tomislav Kovačič se je pridušal, da bo podjetje ostanke po požaru pospravilo, pogorišče saniralo, vsem prizadetim v požaru pa povrnilo nastalo škodo. Nič od tega se ni zgodilo, Kovačič je lupino podjetja prodal zagrebškemu podjetju za nego telesa, nepremičnine pa že pred tem prenesel na sorodno trgovsko podjetje z odpadki iz Celja. Vstopilo je ministrstvo in obljubljalo, da bo za odstranitev odpadkov poskrbel inšpektorat za okolje in prostor, cena bo okoli 1,5 milijona evrov, dela bodo končana hitro, stroške bodo izterjali od podjetja Ekosistemi.

Tudi to se ne uresničuje, stroškov pa sploh ne bodo imeli od koga izterjati, podjetje je brez direktorja, kakšne so njegove bilance za leto 2018, pa bomo kmalu lahko videli v spletni bazi Ajpesa.

Ob vsem tem tudi v Zalogu in okoliških krajih niso stali križem rok

Tamkajšnja Civilna iniciativa Občani brez meja Zalog – Loke je pristojne večkrat opozorila na problematiko odvoza odpadkov. S prvim javnim pismom z dne 12. februarja 2018 so na nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in nekdanjega predsednika državnega zbora Milana Brgleza apelirali za sprejem ustreznih ukrepov, da bo pogorišče sanirano. Obrnili so se tudi na Varuha človekovih pravic. Vmes je prišlo do zamenjave vlade, zato so 1. septembra 2018 na Marjana Šarca, Jureta Lebna in člane pristojnega parlamentarnega odbora poslali Zahtevo po ukrepanju zaradi neizvajanja požarišča v obratu za obdelavo odpadkov Ekosistemi v Zalogu.

Že 14. septembra 2018 so nato prejeli odgovor Braneta Golubovića, vodje poslanske skupine Liste Marjana Šarca (LMŠ) in Šarčevega tesnega zaupnika. Golubović jim je sporočil, da so v poslanski skupini LMŠ »s posebno pozornostjo obravnavali« njihov poziv o rešitvi problema. Sporočil jim je, »da so bili že storjeni prvi koraki v smeri rešitve, saj je bil kandidat za ministra Jure Leben na zaslišanju seznanjen s problematiko« … V LMŠ pa bodo »vseskozi bdeli nad ukrepi ministrstva za okolje in prostor za razrešitev okoljske problematike v obratu Ekosistemi v Zalogu«.

Od 14. septembra 2018 do danes je minilo sedem (7) mesecev, z odpadki, sanacijo pogorišča in z Zalogom pa je še vse po starem.

Res. Z vlado Marjana Šarca v mrtvem teku je tudi 7500 ton odpadkov v Zalogu na mrtvi točki.

Odgovor Šarčevega tesnega zaupnika in vodje poslancev Šarčeve stranke z dne 14. 9. 2018.

Dosje javnega naročila za odvoz odpadkov iz Zaloga, ki dokazuje, da je vse na mrtvi točki

J. M.