Z lepo Natašo na površje priplaval tudi ribniški “šarec”

Marjan Šarec septembra 2019 v Ribnici (vir: gov.si)

Afera Lepa Nataša – Sova je afera leta, če ne celo afera mandata te vlade in njenega predsednika Marjana Šarca, v njej pa je na površje priplaval tudi ribniški župan Samo Pogorelc, za katerega se izkazuje, da je podpornik Liste Marjana Šarca.

Spletni portal pozareport.si že dlje časa razkriva afero Lepe Nataše, tesne prijateljice Marjana Šarca, in povezave, ki so slednjo mimo pravil privedle do službe v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova).

Šarčeva Nataša je bila pred tem zaposlena na občini Škofljica, zaposlil jo je tamkajšnji župan Ivan Jordan, dolgoletni prijatelj Marjana Šarca in tako kot ribniški Pogorelc podpornik stranke LMŠ. Nato so jo prezaposlili v Sovi. Več o tem je na voljo tukaj: tempirane-bombe-afere.

Med Šarcem, Jordanom in Lepo Natašo je poknilo, to naj bi rešili letos septembra ob obisku sejma suhe robe v Ribnici. Pozareport.si je včeraj o tem poročal:

“Vabilo Ivanu Jordanu za obisk sejma suhe robe v Ribnici, kjer je potem prišlo do razvpitega in tukaj že večkrat podrobno opisanega glasnega spora med Šarcem in Jordanom zaradi Nataše Hribar, naj bi bilo očitno dogovorjeno vnaprej, med kabinetom predsednika vlade in županom Ribnice Samom Pogorelcem, sicer podpornikom Liste Marjana Šarca. Jordan naj bi bil namreč povabljen pol ure kasneje kot vsi ostali, pri režiji kakor “naključnega srečanja” z Marjanom Šarcem, kjer je Šarec slišno in vidno popolnoma izgubil živce, pa naj bi sodeloval tudi Pogorelc.”

Vprašanje o tem, kako komentira ta zapis, smo poslali Pogorelcu. Pri tem nas je zanimalo tudi to, da je naveden kot podpornik Liste Marjana Šarca, saj se je v Ribnici v preteklih letih deklariral za predstavnika SLS. Pred lanskimi volitvami pa naj bi se kot županski kandidat ponujal tudi SDS, ko so ga zavrnili, je šel na volitve na hitro in z zelo agresivno kampanjo (kar smo občutili tudi v našem uredništvu) s samostojno listo.

Kmalu smo prejeli naslednji odgovor: “Navedene navedbe spletnega medija Požareport.si v celoti zavračam. Gre za floskule, s katerimi si medij želi zvišati le svoj odstotek branosti.”

Pomenljivo pri tem je, da Pogorelc zapisa na portalu Požareport.si ni demantiral in ni zahteval popravka. Ali bolje, tega si ni upal. Očitno mu je jasno, da si zelo prodorni portal odstotek branosti ne dviguje na način, podoben ali lasten Pogorelcu. Doslej se je velika večina portalovih navedb izkazala za resnične. Zanimivo pri tem je tudi, da Pogorelc uporablja tudi zelo podobno retoriko kot očitno njegov veliki vzornik Marjan Šarec.

Pogorelc nam je sicer še dopisal, da »Občina Ribnica pri pošiljanju vabil na dogodke, konference, srečanja itd. ne dela nikakršnih razlik med povabljenci oz. naslovniki. Vsi so obravnavani enakopravno, ne glede na status in položaj«.

No, o tem bi lahko razpravljali. Vsekakor pa so bili prvi obiski občine po Pogorelčevi izvolitvi s strani predstavnikov SD (Baković in Židan), Alenke Bratušek (SAB) in nato Šarca. Nič narobe, če bi občina od tega imela kakšne koristi.

Pogorelčevo bratenje Ribnici doslej ni prineslo nič dobrega

Dokaz za to je tudi zadnje sprejemanje proračunov za leti 2020 in 2021. V njih za Ribnico ni ničesar omembe vrednega. Tudi z vidika zmanjšane povprečnine so Ribnico zgolj v letu 2020 oškodovali za okoli 700 milijonov evrov. Mimnogrede, ko smo o tem Pogorevca pred časom zaprosili za komentar, je molčal!

Tudi tista dopolnila, ki jih je k predlogu proračuna vložil ribniški poslanec in podpredsednik državnega zbora Jože Tanko, so v LMŠ, SD in SAB (tudi v DeSUS, SMC in SNS) vztrajno zavračali. Sami pa niso predlagali ničesar, kar bi bilo v dobro ribniški dolini.

Pogorelčevi prijatelji so zavrnili naslednje Tankove predloge, če naštejemo le nekatere:

  • Gradnjo negovalne bolnišnice v Ribnici,
  • dograditev 3. pasu na 11 km dolgem odseku Smrjene – Turjak,
  • gradnjo obvoznic Ribnice, Kočevja in Velikih Lašč,
  • sofinanciranje programov v Rokodelskem centru Ribnica,
  • dograditev doma za starejše v Osilnici.
  • ni denarja za domove za starejše.
Tako so se kmalu po Pogorelčevi izvolitvi v Ribnici nastavili fotografskim aparatom: (od leve): Predrag Baković, Dejan Židan (oba SD) in Samo Pogorelc.
Februarja 2019 je Ribnico obiskala tudi Alenka Bratušek. Natančneje: Rokodelski center v Ribnici, za katerega zdaj ni denarja. V bistvu jim je to takrat že napovedala, ko je dejala, da je oseba, ki ne želi ničesar napovedovati, Pogorelc pa je bil silno zadovoljen s slišanim. (vir: občina in FB)

M. P.