Vročinski val na vrhuncu, zaposleni v CGP Novo mesto še vedno na Šmihelskem mostu

Priča smo zadnjim dnem največjega vročinskega vala  to poletje. Po napovedih se bodo najvišje temperature danes povzpele do 40 stopinj Celzija, izključeni niso niti temperaturni rekordi.

Vremenoslovci so zato razglasili tretjo oziroma rdečo stopnjo vremenske ogroženosti za skoraj celotno državo. Na mestih, kjer merijo, pa ugotavljajo že tudi opozorilne koncentracije ozona. Zaradi visokih temperatur in toplotne obremenitve sredi dneva in popoldne svetujejo zadrževanje v senci. Prav tako odsvetujejo velike fizične napore na prostem.

Pred dnevi smo že opozorili, da zaposleni v novomeškem zasebnem podjetju CGP navkljub izredno visokih temperaturam in vremenskim obremenitvam delajo nemoteno. Kako bodo to spremenili, smo vprašali tudi vodilne v CGP in glavnega sindikalista, to je Marjan Kastelec. Slednji je tudi član nadzornega sveta družbe CGP, d. d., podjetja, ki je imelo lani preko 4,2 milijona evrov čistega dobička.

Najprej so nam odvrnili, da delajo skladno s pogodbo, da pa bodo delo skušali prilagoditi. Nato so nas gladko ignorirali. Tudi Kastelec.

Danes ob 11.30 uri pa smo stvari ponovno preverili in ugotovili, da se na Šmihelskem mostu ni prav nič spremenilo. Delavci delajo naprej, lovijo tisto malo sence ob betonskih stolpih, kolikor lahko. Ker gre za neverjetne in nečloveške napore, smo o dogajanjih obvestili pristojno inšpekcijo in jih povprašali, kako je s tem.

Dela smo fotografirali, vendar zato, da zaposlenih ne izpostavljamo še bolj, teh nismo objavili.

C. R.