Vročinski rekord na merilnem mestu Črnomelj – Dobliče

(vir: pixabay.com)

Včeraj smo bili priča novemu vročinskemu julijskemu rekordu. Na merilnem mestu Črnomelj – Dobliče je bilo izmerjenih 39,4 °C, na Letališču Jožeta Pučnika 36,6 °C, v Ljubljani za Bežigradom je bilo 37,9 °C in v Metliki 38,2 °C.

Danes bo delno jasno, sprva bodo še posamezne plohe in nevihte. Jutri bo sončno in vroče.

Čeprav nekateri menijo, da je tolikšna vročina posledica globalnega segrevanja, pa podatki kažejo, da je bilo bolj vroče kot včeraj julija leta 1905, pred 127 leti.

V Slovenskem narodu so 5. julija 1905 poročali: “Neznosna vročina zadnjih dni je delovala v novomeškem okraju z izredno silo. Tri dni, od sobote do ponedeljka, je kazal toplomer po 40 °C, na prisojnih zatišnih krajih pa celo 44 °C. Vsled tega je mnogo delavcev onemoglo. Tej neznosni vročini je sledil grozovit orkan in se je usula strašanska toča. Vihar je podrl v Mirni peči in okolici prav mnogo kozolcev, ruval drevesa, opeka je letela s streh, kot bi deževalo. Vozovi z mrvo so se prevračali in ni bilo mogoče niti enega obdržati pokonci!

V trebanjskem sodnem okraju je treskalo v drevesa in treščilo tudi v neko 150 let staro lipo, ki jo je s koreninami vred izruval. V Rihpovcu, občina Trebnje, je treščilo v vinsko shrambo, ki je do tal pogorela. Toča je v nekaterih vaseh povzročila občutno škodo in pričakovati je, da dobe prizadeti vsaj nekaj podpore.”

O strašni vročini so poročali tudi iz Furlanije, v bližini Ogleja je zaradi sončarice umrlo pet ljudi. Nič bolje ni bilo v gradiški okolici.

Iz tega je razvidno, da so bili vročinski vali tudi pred več kot sto leti in da za vse le ni krivo globalno segrevanje, kot je to zdaj modno razpravljati.

Zapis 5. julija 1905 (vir: Slovenski narod)

A. L.