Referenduma za nove službe za padli kader

Tako sramotno na oslovsko klop so jih posedli pred volitvami. (vir: arhiv)

Glavni urednik portala Siol.net Peter Jančič v današnjem komentarju z naslovom Izredno stanje strahu pred volivci posebno poglavje namenja tudi dvema referenduma, ki se nam obetata jeseni.

Gre za referendum o zakonu o vladi, s katerim želijo povečati število ministrstev za pet, s čimer bi bila Slovenija država z daleč največ ministrstvi v EU, in pa referendum o RTV, ki so ga pripravili v SD in Levici, posvojilo pa ga je tudi Gibanje Svoboda, cilj pa je podreditev RTV in kadrovski masaker.

Podpise za začetek postopkov za posvetovalni referendum je v državni zbor vložila Slovenska demokratska stranka (SDS). Predsednica državnega zbora Golobova Urška Klakočar Zupančič mora zdaj določiti rok za začetek zbiranja podpisov, teh mora biti v vsakem od postopkov 40.000. Ob tem ni dvoma, da SDS teh podpisov ne bi zbrala, v nekaterih delih se jim pridružuje tudi stranka NSi. Po zbranih podpisih pa mora nato državni zbor razpisati posvetovalni referendum. In prav o teh referendum zdaj piše Peter Jančič.

Referenduma za nove službe za padli kader

Precej verjetno bomo zaradi tega čez nekaj mesecev ob celi seriji volitev, ko bomo v več krogih na različne nedelje volili predsednika republike in lokalne oblasti, odločali na več ločenih nedeljah še o tem, ali bo nova vladna koalicija mesarila po RTVS in ali bo Robert Golob dobil pet dodatnih ministrstev za kader strank, ki so propadle na volitvah. Referendumov koalicija skoraj zanesljivo ne bo razpisala na nedelje hkrati z volitvami ali vse skupaj, ker bi bilo v tem primeru več možnosti, da opozicija doseže kvorum in na referendumu zmaga in ne bi bilo nič s hitrim prevzemom RTVS in kupom novih služb v vladi za zaslužne, a na volitvah propadle: saj veste, ministrstva za Alenko Bratušek, ministrstva za Luko Mesca, direktorata ali sekretariata za Marka Bandellija, ki sicer ne more do službe …

Toliko volilnih in referendumskih odločitev bo ob različnih nedeljah, da bodo volivci odločanj že siti in jih bo na referendume prišlo manj, kot bi jih sicer, je računica vladajoče koalicije.

Kajti če referendum izgubijo in pogorijo na predsedniških in lokalnih volitvah, se jim lahko hitro zgodi, kar se je v Veliki Britaniji ali Italiji. Politična nestabilnost. Ki bo prej ali slej prišla v vsakem primeru in po kateri se bosta precej verjetno okrepila Janez Janša in Matej Tonin, levi sredini pa bo preostala stava na spet kak novi obraz, za katerim bodo, kot vsakič stari Štruklji in Šetinci.

Pa RTVS, če si jo do takrat spet povsem podredijo.” Celoten komentar: siol.net

Takšno je stanje ministrstev v ostalih evropskih državah, Golobovi želijo 20 ministrstev, s čimer se bi uvrstili daleč na prvo mesto med njimi. Tudi o tem bomo odločali na referendumu.

A. L.