Volkov in pokolov čedalje več, minister Zajc sporoča, da se je treba navaditi na sobivanje z zvermi

Nov pokol ovac v Željnah pri Kočevju, v Poljanski dolini volk vpričo človeka sredi dneva odnesel mlado žival, tako bi z dvorišča lahko odnesel tudi dojenčka, opozarjajo domačini.

Pokol v Željnah (foto: Civilna iniciativa Aktivna Kočevska)

V neposredni bližini naselja in otroškega igrišča v Željnah pri Kočevju je trop volkov v noči iz sobote na nedeljo pokončal najmanj 20 ovac. Te so bile na pašniku, ograja je visoka tudi več kot dva metra in dodatno varovana z električnim pastirjem. Točnega števila še ne vedo, ker se je čreda razbežala in so včeraj poškodovane ovce še iskali. Tako so sporočili iz Civilne iniciative Aktivna Kočevska.

V Sloveniji je po ocenah okoli 100 volkov in okoli 1000 medvedov, ocena o številu šakalov, ki so prav tako nevarne divje zveri, pa javno ni znana.

Pokol v Željnah. (foto: Civilna iniciativa Aktivna Kočevska)

Zveri se pojavljajo tudi na območjih, kjer jih prej nikoli ni bilo. Napadi na pašne živali so čedalje pogostejši, volkovi se ponekod pojavljajo že tudi podnevi in se človeka ne bojijo. Eden zadnjih primerov je v Poljanski dolini, kjer je volk vpričo človeka odnesel mlado žival.

Prebivalci tudi opozarjajo, da so se populacije zveri prenamnožile. Na težave vpliva tudi neodzivnost vlade oziroma pristojnih dveh ministrstev: ministrstva za okolje in prostor ter ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sindikat kmetov Slovenije je sicer že 26. aprila 2019 protestiral pred ministrstvom za okolje in prostor. Očitali so jim slabo gospodarjenje s populacijo rjavega medveda in volka.

Osrednje območje medvedov in volkov se v Sloveniji razprostira med avtocesto Ljubljana – Koper in vse do južne ter vzhodne meje s Hrvaško. Država je od 1. oktobra 2018 do konca septembra 2019 sicer načrtovala odvzem 200 medvedov in 11 volkov.

Načrt za odstrel pa je 10. aprila 2019, na predlog okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green, registrirane na Jesenicah, z začasno odredbo preprečilo upravno sodišče in vladi naložilo več ukrepov, njen odziv pa je prepočasen in neustrezen.

Do dela ministrstva za okolje in prostor in ministra Simona Zajca so kritični tudi v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Opozarjajo, da ministrstvo doslej še ni predstavilo nobene rešitve glede žgoče problematike in vztraja na stari poti, čeprav je zdajšnji sistem upravljanja z volkom in medvedom oziroma zvermi neustrezen in neučinkovit.

Tudi v zbornici so vlado že maja pozvali, naj najde izhod in rešitev iz te slepe ulice, v kateri so se znašli vsi vpleteni. Žal pa se neiskanje ustreznih rešitev dogaja na plečih kmetov in ljudi, ki živijo na teh območjih, so opozorili.

Prav tako so na predsednika vlade Marjana Šarca poziv za takojšnjo ureditev prekomernega števila zveri naslovile civilne iniciative Aktivna Kočevska, Nova vas-Loška dolina in Primorska. Resnega ukrepanja po tem ni bilo.

Ministrstvo za okolje in prostor sicer v sodelovanju s kmetijskim ministrstvom pripravlja nov odlok o odvzemu zveri, ki naj bi po zagotovilih ministrov Simona Zajca in Aleksandre Pivec ustrezal vsem kriterijem in pogojem, ki jih je sodišče zahtevalo, da bodo odloki z odstrelom upravičeni in utemeljeni.

Vendar pa je Zajc ob obisku nekaterih območij prejšnji teden javnost zelo razburil z izjavo, da je njihov cilj “sobivanje z volkovi”.

Domačini na območjih, kjer je teh pokolov vse več in kjer prej volkov niti poznali niso, opozarjajo, da volkovi lahko tako kot majhno žival vpričo človeka odnesejo tudi dojenčka ali majhnega otroka. Zato se že vrstijo pozivi, naj otrok ne puščajo na dvoriščih.

Simon Zajc (vir: FB)

Hkrati so čedalje glasnejše zahteve po odstopu Simona Zajca z mesta ministra za okolje in prostor.

Spomnimo. Zajc je nekdanji voditelj Zmenkarij na nekdanji komercialni televiziji TV Paprika, še nedolgo tega pa je bil sodelavec ene izmed revij, kjer si ga je večina zapomnila predvsem zaradi nasvetov o zadovoljevanju žensk.

J. M.

.