V Šentjerneju bodo volili novega župana

Šentjernej (vir: kraji.eu)

Radko Luzar od četrtka, 19. decembra 2019, ni več župan Občine Šentjernej. Županske posle za določen čas vodi dosedanji podžupan Janez Selak, ki ima za ta vmesni čas tudi polna pooblastila. Luzar je svoj odstop napovedal že konec septembra, v občinskem svetu ne bo deloval niti kot občinski svetnik.

Občinska volilna komisija mora zdaj razpisati nadomestne volitve za župana in opraviti vse ostale postopke v povezavi s tem.

Postopek od razpisa volitev do imenovanje novega župana naj bi trajal od 60 do največ 90 dni. Novega župana naj bi po pričakovanjih dobili konec marca 2020.

Radko Luzar (vir: sentjernej.si)

V petih letih (župan je bil prejšnji mandat in zdaj eno leto) je sicer v občini postoril veliko, vendar je občina tudi med najbolj zadolženimi v Sloveniji. Po podatkih ob koncu leta 2018 se je občina uvrstila na 3. mesto med najbolj zadolženimi občinami v državi. Dolg na vsakega občina je 1128 evrov. (Prva na lestvici je s 1605 evri dolga na prebivalca občina Gornji Petrovci, druga s 1188 evri pa občina Solčava.)

Med 212 slovenskimi občinami se je občina Šentjernej po podatkih Mojih financ uvrstila na 70. mesto.

Radko Luzar se bo po njegovih navedbah v celoti posvetil podjetništvu. Iz podatkov spletne baze Gvin.com je razvidno, da je bil Luzar ustanovitelj več podjetij. L-Tek in Smart Data Security Adriatic iz Ljubljane delujeta. V preteklosti je deloval tudi kot samostojni podjetnik, bil je ustanovitelj in do 1. septembra 2017 tudi direktor podjetja EDMS z naslovom v Šentjerneju, ki je zdaj v avstrijski lasti.

Podjetje L-Tek (lani so imeli 7,7 milijona evrov prihodkov in 534 tisoč evrov dobička), ki je v popolni Luzarjevi lasti, pa je tudi manjšinski lastnik podjetja Ufra, d. o. o., iz Novega mesta.

C. R.