Volitve: Med kom bodo izbirali v Šentjerneju?

Šentjernej (vir: kraji.eu)

V Občini Šentjernej bodo 18. novembra izbirali med petimi kandidati za župana. Občina pa je v občinskem uradnem vestniku objavila že tudi vrstni red, ki ga je na 5. seji Občinske volilne komisije Občine Šentjernej določil žreb.

Kandidati za župana in vrstni red na glasovnicah je naslednji:

 1. Jože Simončič, rojen 1968, predlagatelj: Peter Cvelbar in skupina volivcev
 2. Radko Luzar, rojen 1957, predlagatelj: Franc Bevc in skupina volivcev
 3. Viktorija Rangus, rojena 1967, predlagatelj: Martina Dolar in skupina volivcev
 4. Albert Pavlič, rojen 1960, predlagatelj: Slovenska demokratska stranka – SDS
 5. Franc Hudoklin, rojen 1961, predlagatelj: Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS)
 • Jože Simončič je po poklicu univerzitetni diplomirani inženir kmetijstva in direktor.
 • Radko Luzar je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike in direktor.
 • Viktorija Rangus je profesorica športne vzgoje in učiteljica športa.
 • Albert Pavlič je tehnolog prometa in organizacijski sekretar Sindikata železničarjev Slovenije.
 • Franc Hudoklin je strojni ključavničar in operater.

Kdo so kandidati?

Jože Simončič je direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. Za župana kandidira prvič, v iztekajočem se mandatu je bil vodja poslanske skupine SLS v občinskem svetu. Je član SLS, vendar sta s Francem Hudoklinom, ki je zdaj nosilec liste SLS za občinski svet, prišla v večja razhajanja. Simončič je še vedno član SLS.

Radko Luzar je zdajšnji župan, za katerega je že dlje časa veljalo, da se za vnovični županski mandat ne bo več potegoval, temveč se bo raje posvetil vodenju svojega podjetja, No, potem se je premislil, kandidira pa ob podpori še dveh novih list. To sta: Lista za šentjernejsko dolino in Mladi za aktivni Šentjernej. Luzar je ustanovitelj dveh podjetij: L-TEK, d. o. o., kjer je tudi direktor, in podjetja Smart Data Security Adriatic, d. o. o.

Viktorija Rangus je nekdanja ravnateljica v Osnovni šoli Šentjernej. To je bila do konec avgusta 2013, zdaj pa v osnovni šoli poučuje športno vzgojo. Rangusova je bila v preteklih letih (do oktobra 2003) nekaj časa tudi ravnateljica v šoli Grm Novo mesto (Sevno). V zadnjih letih je imela nekaj sodnih sporov, med drugim je bila lani pravnomočno oproščena šikaniranja sodelavke, drugače pa je bilo pri obtožnici z zahtevo po povračilu potnih stroškov. Novomeško tožilstvo ji je namreč očitalo, da je od novembra 2011 do maja 2014 uveljavljala stroške za prevoz na delo iz Ljubljane, dejansko pa naj bi živela v Gorenjem Maharovcu. Osnovna šola je priglasila premoženjskopravni zahtevek v višini dobrih devet tisoč evrov. Po podatkih naših virov naj bi Rangusova ta znesek tudi že vrnila na račun šole. Rangusova je bila v iztekajočem se mandatu tudi občinska svetnica, pred štirimi leti je kandidirala na listi SDS, kmalu pa je prišlo do razhajanj. Nazadnje je Rangusova celo pričakovala, da jo bo strankin občinski odbor predlagal za članico Državnega sveta RS. To se ni zgodilo, kaže pa, kakšne so njene ambicije.

Albert Pavlič je zastopnik sindikata Solidarnost in Kulturnega društva Godba na Slovenskih železnicah. Kandidira s podporo Slovenske demokratske stranke. Pavlič je tej stranki zvest že od začetka, na njeni listi je v preteklih letih kandidiral tudi za poslanca in pri tem dosegel nadpovprečni rezultat.

Franc Hudoklin je nekdanji dolgoletni šentjernejski župan, ki je med drugim sklenil tudi t. i. zlato pogodbo za najem prostorov za potrebe občinske uprave. V škodo občine. Na prejšnjih volitvah se je za peti mandat zapored potegoval s podporo strank SLS, LDS in SD. Za župana ni bil izvoljen. Zaposlil se je v šentjernejskem komunalnem podjetju, kjer je operater centralne čistilne naprave. Kot kandidata za župana ga tokrat predlaga stranka DeSUS. Če bo izvoljen, se bo prezaposlil na občino, je napovedal.

Liste za občinski svet

Volivci in volivke v Občini Šentjernej bodo odločali tudi o sestavi prihodnjega občinskega sveta. Kandidature so vložili naslednji:

 • Mladi za aktiven Šentjernej
 • NSi – Nova Slovenija – krščanski demokrati
 • DeSUS – Demokratična stranka upokojencev
 • SDS – Slovenska demokratska stranka
 • Lista Viktorije Rangus
 • Skupaj za prihodnost
 • Lista za celostni razvoj
 • SD – Socialni demokrati
 • Lista za šentjernejsko dolino
 • SLS – Slovenska ljudska stranka
 • SMC – Stranka modernega centra.

Kje so kandidati za župana tudi nosilci list?

Jože Simončič je nosilec Liste za celostni razvoj. Radko Luzar je nosilec liste Skupaj za prihodnost. Viktorija Rangus je nosilka liste, ki jo je poimenovala kar s svojim imenom. Albert Pavlič je nosilec liste SDS. Franc Hudoklin pa je – zanimivo – nosilec liste SLS, čeprav je kandidat za župana iz stranke DeSUS. Na listi te stranke pa je nosilec za občinski svet Viktor Luzar iz Cerovega Loga.

J. M.