Ekosistemi: Minister Leben se je spotaknil že pri prvi oviri

Tako je v Zalogu gorelo 21. julija 2017.

Na novomeško okrožno državno tožilstvo je v primeru požara na območju podjetja Ekosistemi vložena ena ovadba, preiskava še ni zaključena. Občina Straža navkljub številnim obljubam še ni dobila povrnjenih stroškov, saj je za to treba spremeniti zakonodajo. Na ministrstvu za okolje in prostor se izgovarjajo na novega ministra in hkrati trdijo, da ne vedo, kolikšni bodo stroški za odstranitev odpadkov. Na laž jih je postavila Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic.

Novomeški kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo v podjetju Ekosistemi. O imenih ne govorijo, pred prenosom podjetja v last zagrebškega podjetja za nego telesa je bil to Gregor Kovačič. Kriminalisti mu očitajo kaznivo dejanje Povzročitev splošne nevarnosti. Alenka Drenik s PU Novo mesto je ob tem sporočila, da preiskava v tem primeru še ni zaključena, saj “kriminalisti nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja z zlorabo javnih pooblastil”, pri delu jih usmerja Okrožno državno tožilstvo Novo mesto.

Občina ni dobila povrnjenih stroškov

Občina Straža še vedno ni prejela povrnjenih stroškov. Župan Dušan Krštinc nam je na vprašanje o tem pojasnil: “Stroškov, ki so nastali z intervencijo in jih je krila Občina Straža, bodisi neposredno z nakazilom PGD Vavta vas in PGD Dol. Straža, občina ni dobila povrnjenih.”

Krštinc je še pojasnil, da so glede pokritja stroškov imeli pogovor na Uradu RS za zaščito in reševanje (URSZR), “vendar bo potrebno za kritje takšnih stroškov spremeniti zakonodajo”.

O odgovornosti Majcnove niti besede, ker minister pogled “usmerja naprej”

Po odgovore glede reševanja problematike Ekosistemov smo se napotili tudi na ministrstvo za okolje in prostor, ki ga po novem vodi Jure Leben iz stranke SMC (pred tem je bil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo). Vprašanja in (nelektorirane) odgovore objavljamo v celoti.

Ali so ministrstvo ali službe v sestavi, tudi inšpektorat, vložili kakršne koli ovadbe v primeru požara na področju podjetja Ekosistemi Zalog?
Inšpektorat za okolje in prostor (IRSOP) je kot prekrškovni organ zaradi neizvršitve odločbe za odstranitev odpadkov (rok je bil do 11. 6. 2018) že 19. 6. 2018 izdal prekrškovno odločbo in onesnaževalcu naložil plačilo globe. Hkrati je inšpektorat ves čas preiskave tesno sodeloval s Slovensko policijo in jim na njihovo pobudo posredoval vse relevantne dokumente za pripravo kazenske ovadbe. Za več podrobnih informacij se obrnite na slovensko policijo.

Če so ovadbe vložene, proti komu so in kdo jih je vložil?

Za več informacij se obrnite na slovensko policijo.

Ali novi minister Jure Leben meni, da je prejšnja ministrica Irena Majcen v primeru Ekosistemov ravnala odgovorno? Če meni, da ni, ali namerava vložiti kazensko ovadbo zoper njeno delo?
Minister Leben je minuli četrtek prvič v vlogi ministra za okolje in prostor – šesti dan po prevzemu poslov – obiskal Zalog. Ker postavlja zaščito okolja ter zdravje prebivalcev Zaloga na prvo mesto, je napovedal sanacijo območja ter spremembo zakonodaje, da se v prihodnje tovrstni primeri več ne bi mogli dogoditi. Minister se je dodobra seznanil s situacijo in potekom dogodkov v Zalogu, a svoj pogled usmerja naprej in v rešitve, ki bodo v dobro krajanov in našega okolja.

Kakšni so predvideni stroški sanacije pogorišča v Zalogu, za katero je že znano, da jo bomo plačali davkoplačevalci. Če minister meni drugače, kako bo izterjal denar od podjetja in (prejšnjega) lastnika Tomislava Kovačiča?

Stroški sanacije pogorišča v Zalogu bodo znani po pridobitvi informativne ponudbe. Minister Leben je že v četrtek v Zalogu poudaril, da vsi postopki proti onesnaževalcu tečejo, neodvisno od začetka sanacije. Poudarjamo tudi, da lastništvo družbe za sam inšpekcijski postopek ni relevantno.

Zakaj se je dopuščalo tako dolg rok za sanacijo, če je bila ta določena za konec leta 2017?
Rok za odstranitev odpadkov se je iz odločbe z dne 27. 3. 2018 iztekel 10. 9. 2018. Minister je svojo funkcijo prevzel 14. 9., 20. 9. pa je na svojem prvem terenskem obisku v Zalogu kot minister za okolje in prostor napovedal sanacijo območja.

Minister zavaja – Pojasnilo varuhinje človekovih pravic

Iz odgovora in pojasnila varuhinje človekovih pravic, ki ga je konec avgusta poslala straški civilni iniciativi, je razvidno, da je Inšpektorat že pridobil informativno ponudbo za odstranitev odpadkov. Iz odgovora ministrstva glede stroškov je tako razvidno, da minister Leben zavaja, vprašanja so se namreč nanašala nanj. Razvidno je tudi, da mora Inšpektorat izvesti postopek javnega naročila in da v letu 2018 “tako ni realno pričakovati”, da bi Inšpektorat lahko začel z odstranjevanjem, za kar bi pooblastil drugo pravno osebo. To tudi pomeni, da bodo stroški zelo visoki.

Dopis varuhinje, 1. stran

A. L.