Vodstvo policije ne zaznava pritožb policistov, ki delajo z ilegalnimi migranti

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Na Generalni policijski upravi zanikajo, da bi pri odrejanju dela policistov pri obvladovanju ilegalnih migracij v Beli krajini prihajalo do kakršni koli nepravilnosti, kar sicer vodstvu policije očita Policijski sindikat Slovenije. Kot pravijo, tudi ne zaznavajo pritožb policistov, ki bi se nanašale na njihovo delo. Glede bojazni policistov pred okužbami pa zagotavljajo, da bodo za policiste zagotovljena dodatna cepljenja.

Kot smo poročali že včeraj (tukaj), je Policijski sindikat Slovenije za naš portal na vodstvo policije naslovil več očitkov, ki se nanašajo na delo policistov z ilegalnimi migranti.

Opozoril je, da vodstvo potrebno število policistov pri obvladovanju ilegalnih migracij zagotavlja tako, da izigrava pravila.

foto: FB

Ta po navedbah sindikata določajo varnostni normativ vsaj dveh policistov v nočni patrulji, ki pa ga vodstvo izigrava tako, da dodatnega policista nadomesti z rezervnim policistom ali vojakom, ki pa sploh nimata pooblastil. Sindikat naj bi od policistov prejemal tudi vse več pritožb zaradi kršitev pravice do odmora med delovnim časom in o “prefinjenih grožnjah nekaterih vodij, da v kolikor bodo uveljavljali svoje pravice, da lahko pozabijo na usklajevanje družinskega življenja, odobritve letnih dopustov ipd.”

V vodstvu policije očitke zanikajo

Na Generalni policijski upravi slednje za naš portal zanikajo in pravijo, da na Policijski upravi Novo mesto ne zaznavajo kakršnih koli nepravilnosti ali pritožb zaposlenih, ki bi se nanašale na razporejanje na delo policistov, ki opravljajo naloge varovanja državne meje na območju Bele krajine. “Vodje vseh enot pri razporejanju na delo upoštevajo vse pravice delavcev, ki izhajajo iz delovno pravne zakonodaje. Po naših podatkih policisti in ostali zaposleni iz izpostavljenih enot koristijo letni dopust, ki so ga že pred meseci načrtovali in uskladili. Dosledno je bilo upoštevano in omogočeno istočasno koriščenje letnih dopustov v primerih, ko sta zakonca ali partnerja oba policista,” so zapisali.

Priznavajo pa, da se na splošno v policiji soočajo s pomanjkanjem kadra. Kot pravijo, so zato od leta 2015 pristopili k intenzivnem zaposlovanju, tako kandidatov za policiste kot kandidatov za policiste nadzornike državne meje.

(foto: PU Novo mesto)

Glede ilegalnih migracij v Beli krajini in s tem povečanega dela policistov, ki naj bi pri tem že počasi izgorevali, navajajo, da so se te povečale, s tem pa tudi obseg nalog policije. “Vodstvo Policijske uprave Novo mesto se je takoj odzvalo in zagotavljalo kadrovsko pomoč enotama, ki sta bili najbolj obremenjeni – Policijski postaji Črnomelj in Metlika. Naloge varovanja državne meje na območju Bele krajine so opravljali policisti PP Črnomelj, PP Metlika in policisti iz drugih enot Policijske uprave Novo mesto. Trije pomočniki komandirjev iz drugih enot so priskočili na pomoč pri administrativnih opravilih v policijskih postopkih s tujci,” so zapisali.

Glede rezervnih policistov pravijo, da imajo vsa policijska pooblastila, glede vojakov pa ne odgovarjajo ničesar, znano pa je, da bo zakonu policijskih pooblastil nimajo.

Policistom bodo zagotovili cepljenje

Na zahteve Policijskega sindikata Slovenije, da naj vodstvo policije policistom, ki obravnavajo ilegalne migrante zagotovi preglede, preventivna cepljenja in opremo, ki naj bi bila pomanjkljiva, na Generalni policijski upravi odgovarjajo, da bodo za zaščito pred morebitno okužbo z virusom ošpic policistom, ki so izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri svojem delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, na podlagi podatkov, ki so v postopku zbiranja, sistematično načrtovali in izvedli dodatne zaščitne ukrepe, med katere kot najučinkovitejše sodi cepljenje proti ošpicam.

Pravijo tudi, da bodo ne glede na stroške sprejete odločitve, s katerimi se bo policistom in drugim zaposlenim, ki bi pri svojem delu lahko bili izpostavljeni nalezljivim boleznim “zagotovilo vse, kar je potrebno in po strokovni presoji najboljše za njihovo zaščito pred nevarnostjo okužbe z ošpicami ob upoštevanju enakopravne obravnave glede na ugotovljeno stanje vseh zaposlenih”.

Kaj pa oprema in ostala sredstva?

Most čez Kolpo v Žuničih. (foto: PU Novo mesto)

Navedbe, da trenutno zagotovljeno sredstvo, ki ga trenutno uporabljajo policisti na terenu za razkuževanje rok, ni ustrezno, pa po njihovih navedbah ne drži. Dodajajo še, da so bili vsi policisti opremljeni z novo policijsko uniformo, katere sestavni del so tudi letni in zimski taktični čevlji. Morebitne težave posameznikov z obutvijo, ki so posledica specifične konstitucije stopal pa rešujejo individualno. Glede majic z balistično zaščito in delno zaščito pred vrezi in vbodi pa pravijo, da jih bodo letos nabavili in razdelili še 1500 kompletov.

Čeprav torej v vodstvu policije pravijo, da je pri razporejanju dela policistov za delo z ilegalnimi migranti vse v redu, opozorila sindikata pa tudi samih policistov, ki se razumljivo ne želijo javno izpostavljati, kažejo, da vse le ni tako, kot bi moralo biti. Slednje navsezadnje dokazujejo tudi odgovori vodstva policije, iz katerih je mogoče razbrati, da določene težave vendarle so. Vsekakor pometanje težav pod preprogo ni dobro in nikoli še ni rešilo ničesar.

M. R.