Vladna koalicija se je postavila nad državljani!

Tako so se pred dvema letom veselili oblasti. In zdaj? Takratni predsedniki koalicijskih strank: Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec (vir: arhiv) No, Fajonovo in Mesca so lastni že zamenjali.

Koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) je na včerajšnji 98. redni seji vlade zavrnila predlog zakona o lokalni samoupravi, po katerem bi pred sprejetjem sklepa o nastanitvi nezakonitih migrantov ali vzpostavitvi azilnega doma ali njegove izpostave na območju države morala obvezno pridobiti soglasje občinskega sveta.

Spremembo zakona in obvezno pridobitev mnenja lokalne skupnosti so predlagali v Slovenski demokratski stranki.

Vlada pa je včeraj zapisala, da predloga ne podpira, saj se s tem “omejuje suverenost države pri izvrševanju njenih pristojnosti na področju upravljanja z migracijami in mednarodne zaščite” (azila).

Navedli so še, da zagotavljanje nastanitve prosilcev za azil in državljanov tretjih držav in oseb brez državljanstva “ni ne izvirna ne prenesena pristojnost občin; temveč je to državna pristojnost”.

V vladni koaliciji so šli še dlje. Poudarili so, da bi “lahko zahtevano predhodno soglasje lokalnih skupnosti (občin) pred vzpostavitvijo azilnega doma ali njegove izpostave privedlo do onemogočanja vzpostavitve azilnih domov ali njihovih izpostav v državi”.

Na podlagi tega je možno sklepati, da namerava vlada v državi “vzpostaviti še več azilnih domov ali njihovih izpostav”, kje bodo ti centri, pa državljane prav nič “ne briga”.

Koalicija Gibanje Svoboda, SD in Levica je tako pravico do kakovosti življenja in varnosti državljanov vzela v svoje roke in se postavila nad državljani. Po diktatorsko!

Sporočilo za javnost po 98. redni seji vlade:

M. D.