Sanacija po poplavah ne poteka po načrtih; zanjo letos namenili zgolj 7 odstotkov načrtovanih sredstev

Vir: X

Primanjkljaj države je bil v letošnjem letu manjši od oktobrskih projekcij vlade, a zgolj zato, ker vlada ne uresničuje sanacije po poplavah po načrtih, je včeraj opozoril Fiskalni svet, neodvisno telo, ki skrbi za preglednost javnih financ.

 

V prvih treh mesecih je vlada za popoplavno sanacijo namenila 75 milijonov evrov, kar je zgolj slabih sedem odstotkov od načrtovane sanacije v letu 2024. Po sprejetem državnem proračunu naj bi namreč odhodki za sanacijo po poplavah letos znašali 1,115 milijarde evrov.

Slednje sicer kaže tudi na nerealno oceno vlade, koliko naj bi znašala sanacija. Vlada je namreč lani ugotavljala, da bo sanacija stala kar 10 milijard evrov, kar so v opozicijski SDS že takrat označili kot veliko prenapihnjeno.

Država je sicer lani zmanjšala bruto dolg (delež v bruto domačem proizvodu), vendar pa je bilo to skoraj v celoti posledica visoke inflacije, je še ugotovil Fiskalni svet.

Podatki ministrstva za finance pa kažejo, da se je dolg državnega proračuna v letu 2023 nominalno povečal za skoraj 2000 milijonov evrov (za 2 milijardi evrov). V prvih dveh mesecih 2024 se je dolg dodatno povečal še za 1228 milijonov evrov. Konec februarja, kar so zadnje objavljeni podatki, je bila država zadolžena že za 41.055 milijonov evrov (dobrih 41 milijard). Za primerjavo. Ob koncu leta 2021 je bilo 35,8 milijarde evrov dolga. (vir)

A. V.